Ihmeperhe (The Incredibles)

USA 2004. Ohjaus ja käsikirjoitus: Brad Bird. Tuotanto: Walt Disney Pictures / Pixar Animation Studios, John Lasseter. Kuvaus: Andrew Jimenez, Janet Lucroy. Leikkaus: Stephen Schaffer. Musiikki: Michael Giacchino. Originaaliversion äänet: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Samuel L. Jackson, Wallace Shawn, Jason Lee, Sarah Vowell, John Ratzenberger, Brad Bird. Suomalainen ääniohjaus: Markus Backman. Suomalaiset äänet: Sasu Moilanen, Rinna Paatso, Annituuli Kasurinen, Mikael Kivimäki, Jarkko Tamminen, Petteri Summanen, Inkeri Wallenius. Kesto: 115 min.

Juuri kun luulit ettei tietokoneanimaatio voi enää paremmaksi muuttua, iskee Pixar pöytään jälleen uuden ässän. Supersankariperheen elämää nokkelasti kuvaava Ihmeperhe on Pixarin animaatiotehtaan tuorein täysosuma. Firma, jonka meriitteihin lukeutuvat mm. sellaiset modernit animaatioklassikot kuten Toy Story - leluelämää (Toy Story, 1995) ja Nemoa etsimässä (Finding Nemo, 2003), on jälleen ylittänyt itsensä.

Ihmeperheen pääosassa on Vaaran perhe, jonka vauhdikas menneisyys on vaihtunut ankeaan lähiöelämään. Perheenpää Ilu Vaara (äänenä Craig T. Nelson) tunnettiin aiemmin nimellä Herra Ihme, vaimo Helen (äänenä Holly Hunter) puolestaan pseudonyymillä Rajaton (Elastigirl). Raakaa voimaa uhkuva Herra Ihme ja kuminauhamaisesti venyvä Rajaton joutuivat hyvistä töistään huolimatta ennenaikaiselle eläkkeelle, kun närkästyneet avunsaajat haastoivat pelastajansa oikeuteen. Ilu ja Helen eivät olleet ainoat hyllytetyt sankarit, vaan kokonainen supermiesten ja -naisten sukupolvi joutui pakon edessä luopumaan kutsumuksestaan. Tervemenoa lähiöön peruspulliaisten pariin, herra ja rouva Vaara. 

Löysä lähiöelämä vaimon ja kolmen lapsen, supernopean Esan, näkymättömän Ilonan ja vauva-Jack Jackin, kanssa ei maistu Ilulle. Työ vakuutustarkastajana tympii, ja vain luvaton kuutamokeikkailu kohtalotoverin, Hyytäjän (äänenä Samuel L. Jackson), kanssa tarjoaa vähäistä lievitystä supersankarin sisäiseen kutinaan. Kun salaperäinen nainen lähestyy Ilua jännittävän toimeksiannon puitteissa, ei Ilu voi enää kahlehtia "sisäistä sankariaan". Ilu matkustaa kaukaiselle Tyynenmeren saarelle taistelemaan ylivoimaiselta vaikuttavaa robottia vastaan. Vaimo ja lapset luulevat tosin isäukon lähteneen firman työreissulle. Pian kuitenkin selviää, etteivät isukin työkeikat ole mitään rutiinihommia. Saarella lymyilevä, entisiä supersankareita kadehtiva pirullinen Syndrooma (äänenä Jason Lee) haluaa nimittäin koko Vaaran perheen pois päiviltä.

Ihmeperhe on superanimaatio, jonka visuaalinen tyyli huokuu 1950-luvun sympaattista estetiikkaa. Fiftarihenkisyydessään Pixarin taidonnäyte seurailee mm. Marvel-yhtiön klassista sarjakuvatraditiota. Toisaalta piirroselokuvamaisuuden hetkittäin jo lähes unohtaa, niin eläviä ja persoonallisia Ihmeperheen hahmot ovat. Itse tarina ei sekään ole mikään pelkkä tekosyy teknistä täydellisyyttä hipovan tietokoneanimoinnin esittelylle; päinvastoin, sisältö on hyvinkin muodon veroinen.

Brad "Rautajätti" Birdin ohjaama ja käsikirjoittama seikkailuanimaatio on herkullinen supersankariparodia, jonka hupaisimpiin hetkiin lukeutuu muotisuunnittelija Eira Kuosin (äänenä ohjaaja-käsikirjoittaja Bird itse!) katsaus viitan ristiriitaiseen rooliin pelastajapuvuissa. Samalla elokuva kritisoi tasapaksuutta lahjakkuuden kustannuksella korostavaa hyssyttelyä. Yli-inhimillisiä kykyjä omaavia ei suvaita keskinkertaisuuden puolesta liputtavan kansan keskellä.

Elokuvahistoriaa tuntevalle on luvassa monta tunnistamisen hetkeä. Syndrooman saari on kuin suoraan James Bond -elokuvista. Ääniraidalla kuultava Michael Giacchinon musiikki loihtii taustalle johnbarrymäisiä 007-tunnelmia. Kitkerän Eira Kuosin alias E:n hahmossa on myös havaittavissa brittiagentin asevarustelijan, Q:n, taipumuksia. Nautinnollista bongausta voi harrastaa myös henkilökarikatyyrien tasolla. Sivuhahmoista voi tunnistaa vaikkapa kuuluisien jenkkikoomikoiden kuten Walter Matthaun ja Jack Lemmonin kasvonpiirteitä.

Ihmeperhe on Pixarin ensimmäinen yksinomaan ihmishahmoillä (jos supersankareita nyt voi sellaisiksi kutsua!) toteutettu koko perheen elokuva. Kyseessä ei siis ole mikään pelkkä nonstop action -pätkä vaan myös hätkähdyttävän intiimi ja koskettava kertomus fantastisesta perheestä inhimillisine ongelmineen. Ihmeperhe ei aliarvioi yleisöään, minkä puolesta puhuvat myös elokuvan alkuperäisversion huipputason ääninäyttelijät. Suomalaista versiota kuulemattakin on ainakin varttuneemmille animaation ystäville pakko suositella tekstitettyä elokuvaelämystä. Craig T. Nelsonin ja Holly Hunterin luotsaaman Ihmeperheen kohdalla superlatiivit loppuvat kesken.

Teksti: Outi Heiskanen
Kuva: Buena Vista

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.