Ihan tavallinen flunssa? Australialaistutkijat unohtaisivat sanaparin long covid

Jaksaminen nollissa, aivosumua ja kipuja – kolme long covidiin sairastunutta kertoo viheliäisestä vaivasta 6:18
KATSO MYÖS: Jaksaminen nollissa, aivosumua ja kipuja – kolme long covidiin sairastunutta kertoo viheliäisestä vaivasta

Australialaistutkijoiden mukaan long covid -termi tulisi jättää unholaan, sillä se aiheuttaa turhaa pelkoa ja joissain tapauksissa korostunutta huomion kiinnittymistä sairauden jälkeisiin oireisiin. Tutkijat perustavat väitteensä tuoreelle tutkimustulokselle flunssan ja koronan jälkitautioireista.

Australialaiset lääketieteen tutkijat lopettaisivat long covid -termin käytön. Long covidilla viitataan koronavirusinfektion jälkitautiin, jonka oireita ovat voimakas uupumus, hengenahdistus ja niin sanottu aivosumu, kertoo THL.

Queenslandin terveysjohtajan, lääkäri John Gerrardin mukaan termi long covid antaa ymmärtää, että koronan jälkeisissä pitkittyneissä oireissa olisi jotain uniikkia ja poikkeuksellista, vaikka useat koronan jälkitaudin oireet ovat samankaltaisia kuin muissa viruksissa tai flunssassa, kertoo New York Post.

Gerrardin mukaan long covid -no laitttermin käyttö voi aiheuttaa turhaa pelkoa ja saa ihmiset kiinnittämään korostuneesti huomiota sellaisiin oireisiin sairastetun koronan jälkeen, jotka muutoin olisivat saattaneet jäädä huomaamatta.

Gerrard ja muut tutkijat perustelevat ehdotustaan tekemänsä tutkimuksen tuloksilla, kertoo New York Post.

Koronan ja muiden virusten jälkitauteja ei voitu erottaa toisistaan

Tutkimukseen osallistui 5 112 18-vuotiasta tai sitä vanhempaa oireista kärsinyttä.

Raportoituja oireita olivat väsymys, aivosumu, yskä, hengenahdistus, haju- ja makuaistin muutokset, huimaus ja nopea tai epäsäännöllinen sydämen syke.

Koehenkilöt kerättiin tutkimukseen joukosta australialaisia, jotka olivat tehneet koronatestin loppukeväästä 2022. Osallistujien joukossa oli sekä positiivisen että negatiivisen koronatestituloksen saaneita, kertoo New York Post.

Loppukeväästä 2023 tutkijat suorittivat osallistujille kyselyn koskien koettuja oireita ja elämänlaatua.

Kuusitoista prosenttia tutkimukseen osallistujista kertoi kokeneensa oireita keväällä 2023 ja 3,5 prosenttia raportoi kokevansa kohtalaisia tai vaikeita toimintakyvyn häiriöitä päivittäisessä elämässään.

Siitä ei kuitenkaan löytynyt todisteita, että heillä, jotka olivat saaneet positiivisen tuloksen koronatestissä keväällä 2022, olisi ollut enemmän lisääntyneitä toimintakyvyn häiriöitä kuin heillä, joiden testitulos oli negatiivinen tai jotka olivat sairastaneet flunssan koronan sijaan, kertoo New York Post.

Tutkimuksessa todettiin, että Australiassa diagnosoitujen long covid -tapausten määrä oli alhaisempi kuin muissa maissa hallituksen pandemian aikana asettamien tiukkojen rajoitusten vuoksi.

Lähteet: New York Post, THL

Lue myös:

    Uusimmat