Tutkimus todistaa, että long covid on todellinen sairaus: Potilaiden veressä useita eroja verrattaessa koronasta toipuneiden näytteisiin

Miksi yksi sairastuu vakavaan koronaan ja toinen ei saa oireita lainkaan? THL:n tutkimuspäällikkö vastaa 0:56
KATSO MYÖS: Miksi yksi sairastuu vakavaan koronaan ja toinen ei saa oireita lainkaan? THL:n tutkimuspäällikkö vastaa.

Tutkijat pystyvät nyt osoittamaan keskeisiä eroja koronasta toipuneiden ja long covidiin sairastuneiden verestä.

Yli kolme vuotta koronapandemian alkamisesta ne miljoonat ihmiset, jotka sairastavat tai ovat sairastaneet long covidin, saavat vihdoin myös tieteellisen todisteen siitä, että kyse on ihan oikeasta sairaudesta, kertoo NBC News.

Tutkijat ovat löytäneet selviä eroja niiden ihmisten verinäytteistä, joilla on long covid, verrattuna niiden ihmisten verinäytteisiin, jotka ovat parantuneet koronasta. 

Löydökset ovat merkittäviä, koska ne ovat ensimmäinen askel kohti sitä, että sairauden voi diagnosoida jatkossa verikokeen avulla.

Sen lisäksi tutkijoiden löydöt voivat antaa vihjeitä siitä, mikä saattaa olla tämän uupumista, muistiongelmia ja muita potilaan toimintakykyä heikentäviä oireita aiheuttavan ja useita lääkäreitä maailmanlaajuisesti hämmentäneen sairauden taustalla.

Vaikka long covid -diagnoosin ovat saaneet jo miljoonat ihmiset, ovat maanantaina Nature-lehdessä julkaistut löydökset ensimmäisiä, jotka todistavat, että long covid on biologinen sairaus.

Aiheesta tarvitaan lisätutkimusta, mutta nyt meillä on ainakin jotain tietoa. Juuri tällä hetkellä meillä ei ole olemassa verikoetta, jolla voisimme selvittää, sairastaako ihminen long covidia, sanoo lääkäri Marc Sala, joka työskentelee chicagolaisella koronaklinikalla.

Long covid -potilaiden veressä yksi merkittävä ero

Lääkäri David Putrino vertaili yhdessä kollegojensa kanssa 268 ihmisen verinäytteitä. 

Osalla näytteen antaneista oli ollut korona, josta he olivat toipuneet täysin, osalla ei koskaan ollut diagnosoitu koronaa ja lopuilla näytteen antaneista long covid -oireet olivat jatkuneet vähintään neljä kuukautta infektiosta.

Long covidia sairastavien verinäytteistä löytyi useita eroja verrattuna kahden muun ryhmän näytteisiin, kertoo NBC News.

Long covidia sairastavilla potilailla bakteereja vastaan taistelevien immuunijärjestelmän T- ja B-solujen aktiivisuus oli epäsäännöllistä, mutta yksi merkittävimmistä havainnoista oli se, että long covid -potilailla oli yleensä huomattavasti alhaisemmat kortisolihormonitasot kuin kahteen muuhun ryhmään kuuluneilla, kertoo Putrino.

Kortisolin pääasiallinen tehtävä on pitää ihminen valppaana ja hereillä. Alhaiset kortisolitasot voivat selittää sen, miksi niin moni long covid -potilaista kokee syvää väsymistä.

Syy long covidiin aivojen hormonitoiminnan säätelyssä?

Tutkimustulos vaikuttaa kertovan siitä, että long covid -potilaiden aivoilla on ongelmia hormonitoiminnan säätelyssä. 

Tutkimusryhmä aikoo tehdä lisätutkimusta siitä, mikä rooli kortisolilla on long covidissa.

Lääkärit eivät kuitenkaan suosittele long covidin hoitamista nostamalla kortisolitasoja keinotekoisesti.

Siitä ei ole todisteita, että kortisolin korvaushoito olisi long covid -potilaalle turvallista tai tehokasta, lääkäri Marc Sala sanoo.

Elimistössä uinuvat vanhat virukset aktivoituivat uudelleen

Tutkimuksessa havaittiin myös, että elimistössä lepotilassa olevat virukset, kuten mononukleoosia aiheuttava Epstein-Barr, aktivoituu uudelleen long covid -potilailla. 

On kuitenkin epäselvää, aiheuttavatko uudelleen aktivoituneet vanhat virukset oireita vai ilmoittavatko ne vain ongelmasta immuunijärjestelmässä.

Tutkijat eivät löytäneet merkkejä siitä, että long covid johtuisi autoimmuunihäiriöstä, jossa elimistö hyökkää itseään vastaan.

Lähteet: NBC News, Nature

Lue myös:

    Uusimmat