Mainos

Hyydetulvat uhkaavat ranta-asutusta

Kevättulva, syystulva, joulutulva - ja nyt talvitulva. Monin paikoin maata kesämökit, talousrakennukset ja rantasaunat ovat jäämässä tulvan saartamiksi, kun kireä pakkanen on rakentanut jokiin hyydepatoja.

– Tässä on semmoinen tilanne päällä, että kun on paljon vettä joessa ja pakkasta on ollut viikon verran, niin nyt alkaa hyydettä tulla. Se muodostaa patoja ja vesi nousee sitten rannoille, selvittäää yksikönpäällikkö Timo Yrjänä Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskuksesta.

Tulvavesi pääsee nousemaan, kun jokeen ei ole päässyt muodostumaan jääkantta. Tänään hyydepatoja on räjäytetty tai rikottu kaivinkoneilla monin paikoin maata. Taivalkoskella vedennousu uhkasi keskustaa, Yli-Kiimingissä mökkiläiset ja ranta-asukkaat seurasivat huolestuneina veden nousua, vaikka pakkasmittari huiteli 25-30 tuntumassa.

– Huonolta näyttää tämänkin mökin tilanne. Siinä on monen hirren verran jo mökki kastunut, toteaa Pirjo Havana Sanginjoen rannalla.

Omakin asuintalo on jo saanut vettä sisäänsä.

– Vettä tulee jo kellarin portaisiin, ei ole ennen niin pitkälle noussut. On ollut aikaisemminkin, mutta ei se näin nopeasti ole noussut ennen.

Viranomaiset päivystävät

Kun Yli-Kiimingissä kaivinkone saa hyydepadot purettua muutamassa tunnissa, seuraava hälytys tulee Taivalkoskelle, jossa tulvavesi nousee uhkaavasti kylän keskustaan.

– Sinne lähtee nyt neljä kaivinkonetta, pelastuslaitokselle on tehty ilmoitus, selvittää Timo Yrjänä.

Pohjanmaalla hyydetulvatilanteen ennakoidaan pahenevan viikonlopun aikana. Pirkanmaalla Parkanon Aurekoskellä asuinrakennus sekä 3-4 mökkiä ovat olleet uhattuna, ongelmia on myös Sastamalan Ekojoella. Hämeessä Hartolassa vesi ehti kastella muutamia saunarakennuksia ja uhkasi myös omakotitaloa ennen räjäytyksiä.

Hyyderiski jatkuu myös Kymijoen pääuomassa, jossa räjäytyksiin pyritään sunnuntaina. Pohjois-Savossa hyytöjä on ollut useita, Uudellamaalla hyyde on aiheuttanut ongelmia Mustionjoella.

– Tilanne jatkuu varmaan niin kauan kuin pakkanen jatkuu, arvioi Suomen Ympäristökeskuksen hydrologi Bertel Vehviläinen.

Hän kehottaa ihmisiä tarkistamaan rantapaikkansa.

– Se mitä siellä on, on nyt jäätymis- ja kastumisvaarassa, muistuttaa Vehviläinen.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.