Mainos

Hyvää ”internautin” päivää! World Wide Web juhlii 25-vuotistaivaltaan

World Wide Web eli WWW avattiin suuren yleisön käyttöön tasan 25 vuotta sitten elokuun 23. päivä 1991.

Tästä syystä päivästä käytetään maailmalla myös nimeä ”internautin päivä”. ”Internautti” tulee sanoista astronautti ja internet. Termiä käytetään muun muassa kaikista, jotka ovat "teknisesti kykenevistä internetin käyttäjistä".

WWW:n kehitti englantilainen Tim Berners-Lee vuonna 1989.

Idea kumpusi Berners-Leen tiedeyhteisöstä, jossa tiedonkulku osoittautui hankalaksi. Tuolloin tieto oli jaettu eri tietokoneille, joille täytyi aina kirjautui erikseen saadakseen tietoa itselleen. Berners-Lee kuvaili toisinaan tiedonhaun olevan jopa nopeampaa, kun käveli suoraan oikean ihmisen luokse ja kysyi.

Jo tuolloin tietokoneet olivat yhdistetty nopeasti kasvavaan internetiin, mutta Berners-Lee uskoi, että tiedonkulku olisi mahdollista vieläkin kätevämmin uuden teknologian, hypertekstin avulla. Myöhemmin tunnetuimmaksi hypertekstipohjaiseksi järjestelmäksi nousikin internetin WWW.

Lokakuussa 1990 Berners-Lee oli saanut valmiiksi kolme olennaisinta teknologiaa, joihin WWW perustuu. Näitä olivat HTML, URI ja HTTP.

Vuoteen 1991 saakka WWW oli kuitenkin vain pienen joukon käytössä sveitsiläisessä CERN-tutkimuskeskuksessa, kunnes elokuun 23. päivä se avattiin isolle yleisölle.


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja