Husu Husseinia rasistisesti nimitellyt mies tuomittiin sakkoihin – taustalla sepitetty tarina tienposkeen jätetystä taksiasiakkaasta

3:04
Video: Hussein myönsi valehtelun tienposkeen jättämisestä kohun seurauksena.

Helsinkiläisenä kaupunginvaltuutettuna tunnetun Husu Husseinin kunniaa loukannut taksiasiakas tuomittiin sakkorangaistukseen Helsingin käräjäoikeudessa tässä kuussa. 

Välikohtaus sattui marraskuun alussa vuonna 2019. Kolme matkustajaa oli ollut politiikassakin toimivan Abdirahim Husu Husseinin ajamassa taksissa matkustajina, kun matkustaja ollut mies oli alkanut puhua Husseinille asiattomia liittyen tämän ihonväriin ja synnyinmaahan.

Tapauksesta aiheutui pienimuotoinen kohu, kun Hussein julkaisi asiaa koskevan päivityksen sosiaalisessa mediassa. Siinä hän valheellisesti väitti jättäneensä asiakkaan tienposkeen rasististen puheiden vuoksi.

Myöhemmin hän myönsi vihaisena valehdelleensa asiasta tienposkeen jättämisen osalta, kun Taksi Helsinki kertoi, ettei välikohtausta ollut tapahtunut.

Puhui maahanmuuttajista raiskaajina

Tapaus eteni kuitenkin oikeuteen asiakkaan puheiden osalta.

Hussein oli oikeudessa kertonut miehen puhuneen siitä, että poliisi puolustaisi Husseinin ”kaltaisia” ja vastaavasti kohtelisi itsensä kaltaisia huonosti. Husseinin mukaan mies puhui yleisesti ulkomaalaistaustaisista ihmisistä ja kysyi häneltä mikseivät nämä lähde pois Suomesta.

Tässä yhteydessä hän Husseinin mukaan kutsui ulkomaalaistaustaisia pelkureiksi ja kysyi, mikseivät nämä puolusta isänmaataan. Hän myös puhui näiden tulevan Suomeen tekemään muun muassa seksuaalirikoksia.

Hussein kuvaili, etteivät puheet olleet ystävällismielistä kyselyä, vaan stereotypioiden esittämistä.

Sekä hän että toinen miespuolinen matkustaja yrittivät saada miestä lopettamaan, ja matkan jälkeen toinen matkustaja jäi autoon pyytääkseen toisen käytöstä anteeksi.

Hussein kuvaili kokeneensa tilanteen paitsi ahdistavaksi myös turhauttavaksi, koska joutui työssään asiakaspalvelijana saamaan osakseen kuvatun kaltaista puhetta.

Mies kiisti rasismin ja vetosi politiikkaan

Autossa ollut todistaja kuvaili kaverinsa ensin kysyneen mistä Hussein on kotoisin, mutta sen jälkeen puheet olivat hänen mukaansa ”menneet yli”. Hänen mukaansa kanssamatkustaja oli viitannut asiattomilla puheillaan sekä suoraan Husseiniin että yleisesti maahanmuuttajiin.

Mies oli itse kirjallisessa vastauksessaan tunnustanut käyttäneensä Husseinille puhuessaan termiä ”raiskari”, mikä oli liittynyt uutisointiin asiakkaansa raiskanneesta ei-valkoihoisesta taksikuskista. Hän tunnusti myös kysyneensä, että miksi Hussein ei ollut puolustamassa isänmaataan, koska oli julkisuudessa olleiden tietojen perusteella tiennyt tämän lähteneen Somaliasta lapsena.

Mies kuitenkin kiisti kielenkäyttönsä olleen rasistista ja oli vedonnut Husseinin asemaan politiikassa. Hänen mukaansa Husseinin tulisi tämän vuoksi sietää "kritiikkiä".

”Korkeakaan poliittinen asemaei oikeuta rasistista nimittelyä

Käräjäoikeus piti selvänä, että puheet maahanmuuttajista raiskaajina ja pelkureina eivät olleet normaalia keskustelua vaan mies oli ilmaissut niillä halveksuntaansa Husseinia kohtaan, jonka oli ulkonäön perusteella tulkinnut ei-kantasuomalaiseksi.

Oikeus myös totesi, että Husseinin mahdollinen poliittinen asema ei liity asiaan, sillä tämä oli tekohetkellä töissään taksinkuljettajana.

Selvyyden vuoksi käräjäoikeus toteaa kuitenkin, että teon kohteen korkeakaan poliittinen asema ei oikeuta kohdistamaan häneen rasistista nimittelyä, tuomiossa todetaan.

Vuonna 1980 syntynyt mies tuomittiin kunnianloukkauksesta 40 päiväsakon rangaistukseen. Tämä tarkoitti hänen tuloillaan 1440 euron seuraamusta.

Tuomio on lainvoimainen.

Juttua täsmennetty 31.5. kello 17.24: Oikeudessa kuultujen miespuolisen tuomitun ja todistajan lisäksi autossa oli myös kolmas matkustaja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja