Hussein al-Taee: Puolustusvoimien kuva lapsesta varoittava esimerkki – yhdistettiin nopeasti toiseen henkilöön

0:28
Katso videolta Puolustusvoimien kuvat Kabulin lentokentällä olevista suomalaissotilaista.

Puolustusvoimien hellyttävässä kuvassa esiintyvä lapsi osattiin nopeasti yhdistää uutiskuvissa esiintyvään mieheen. Kansanedustaja Hussein al-Taee pitää tapausta esimerkkinä siitä, kuinka nopeasti verkosta löytyvä kuva voi vaarantaa Afganistaniin kenties jäävän henkilön.

Puolustusvoimien kuvassa suomalaissotilas pitelee sylissään siniseen asuun pukeutunutta taaperoa. Pian internetissä levisi kuva, jossa ilmeisesti sama lapsi on toisen, mahdollisesti paikallisen miehen sylissä. Miehen henkilöllisyys ja tarkempi yhteys lapseen ei ole tiedossa.

Kansanedustaja: ”Toivon varoivaisuutta kaikilta”

Tapahtuneen huomasi myös kansanedustaja Hussein al-Taee. Hän on aiemmin kehottanut pidättävyyteen sellaisten kuvien julkaisussa, joissa esiintyy henkilöitä, jotka ovat tehneet yhteistyötä länsimaiden kanssa Afganistanissa. Kehotus on suunnattu esimerkiksi toimittajille, kriisinhallinnan joukoille ja ihmisoikeustyötä Afganistanissa tehneille, jotta nämä piilottavan esimerkiksi yhteiskuvat sosiaalisesta mediasta.

Taleban voi käyttää sosiaalisen median tilejä apunaan löytääkseen vihollisiksi katsomiaan henkilöitä. Siksi tiukka linja kuvien julkaisusta on hänestä paras.

– Se ei maksa mitään blurrata kasvoja ja toivon varovaisuutta kaikilta.

Ei usko lapsen perheen olevan suuressa vaarassa

MTV Uutiset kysyi al-Taeelta, tekikö Puolustusvoimat hänestä virheen julkaistessaan tunnistettavan kuvan lapsesta. Hän kertoo olevansa liikkeellä niin vaillinaisin tiedoin, ettei pysty arvioimaan asiaa. Hän kuitenkin epäilee, että lapsen tai tämän välittömän perheen riski on luultavasti pieni, koska heidän on todennäköisesti jo evakuoitu Suomeen.

Hänen mielestään Puolustusvoimien kuvassa esiintyvän lapsen ja tähän liittyvien henkilöiden nopea löytyminen verkossa on kuitenkin esimerkki siitä, kuinka nopeasti kuvia tänä päivänä osataan yhdistää toisiinsa.

– Nyt kävi niin, että taapero tunnistettiin, hän toteaa.

Hän painottaa, että maahan jääville on riski, jos heidät yhdistetään länsimaisiin toimijoihin. Jos lapsen kanssa kuvassa oleva mies olisi Afganistanissa, olisi kuva Talebanille merkki siitä, että hänellä olisi yhteyksiä Suomeen. Tällainen epäily voisi asettaa hänet vaaraan.

Al-Taee haluaa lisäksi muistuttaa, että lapsella oikeus omaan identiteettinsä ja päätöksiin koskien sitä, saako hänen kuviaan tässä kontekstissa ylipäänsä käyttää ylipäänsä. Hän muistuttaa tämän olevan myös YK:n lastenjärjestö UNICEF:in yleismaailmallinen eettinen ohjeistus etenkin haavoittuvien ryhmien lapsia valokuvatessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja