Onko koskettava kuva lasta syleilevästä suomalaissotilaasta hengenvaarallinen? Kuvan julkaissut Puolustusvoimat vastaa

0:28
Katso videolta Puolustusvoimien kuvat Kabulin lentokentällä olevista suomalaissotilaista.

Puolustusvoimat julkaisi eilen kuvasarjan Afganistanin evakuointioperaatioon osallistuvien suomalaissotilaiden työstä. Kuvissa esiintyvät sotilaat sekä muut henkilöt ovat pääosin tunnistamattomia yhtä pientä lasta lukuunottamatta.

Kuva, jossa suomalaissotilas pitelee sylissään nukkuvaa taaperoa, keräsi valtaisasti huomiota sosiaalisessa mediassa. Kuvaa luonnehdittiin riipaisevaksi ja tärkeäksi muistutukseksi siitä, että konfliktien keskellä on myös lukuisia viattomia lapsia. Toisaalta kuvaa on kritisoitu järjestellyksi propagandaksi, jossa hyödynnetään viatonta lasta.

Moni osoitti myös huolensa, että tunnistettavan lapsen kuvan avulla Taleban voisi päästä lapsen perheen jäljille. Viime viikolla muun muassa irakilaistaustainen kansanedustaja Hussein al-Taee (sd.) kehotti suomalaisia piilottamaan sosiaalisesta mediasta kuvat, joissa kuvan julkaisija esiintyy Afganistanissa asuvan kanssa, tai henkilön kanssa, jonka perhe on Afganistanissa.

Al-Taeen mukaan sillä voi pelastaa henkiä, sillä ilmiantajat käyvät kuvia läpi Talebania varten. Lisäksi Talebanilla saattaa olla käytössään kasvojentunnistusalgoritmeja.

"Valtavasti kyselyjä kuvista"

Puolustusvoimat kertoi saaneensa valtavasti mediatiedusteluja suomalaisjoukoista, ja tiistaina kuvapyyntöihin vastattiin. Sotilasta lapsi sylissä esittävän kuvan kohdalla suomalaismediat päätyivät eri ratkaisuihin. MTV Uutiset ja Iltalehti päätyivät sumentamaan lapsen kasvot, Ilta-Sanomat julkaisi kuvan sellaisenaan, Yle ei julkaissut koko kuvaa. Kuva on kuitenkin PV:n Twitterissä julki yhä sellaisenaan, eikä sitä tiedotuspäällikkö Max Arhippaisen mukaan olla sieltä poistamassa.

– Kuvien julkaisussa tehtiin eri arvio kuin joissakin toimituksissa, johon jokaisella medialla on oikeus. Vielä ei voi sanoa, teimmekö oikean vai väärän päätöksen, Arhippainen kertoo MTV Uutisille.

Arhippainen myöntää, että lapsi on tunnistettavissa kuvasta, mutta Puolustusvoimissa kuvia käsittelevien arvion mukaan riski on pieni. Kuvan julkaisua ennen asiaa on harkittu niin Afganistanissa kuin Helsingissäkin.

Puolustusvoimat ei ole saanut vielä tietoa Afganistanista, oliko kuvassa esiintyvän lapsen sukulaisten kanssa sovittu valokuvauksesta. Asiaa selvitetään yhä.

Arhippainen kertoi aiemmin Iltalehdelle, että Puolustusvoimat julkaisee yleisesti tunnistettavia kuvia ainoastaan asianomaisten suostumuksella. Arkaluontoisissa tehtävissä, kuten tiedustelussa toimivista, kuvia ei julkaista ollenkaan.

Puolustusvoimat ei ole julkaisemassa tunnistettavia kuvia Afganistanin-operaatiossa toimivista suomalaissotilaista operaation aikana eikä sen jälkeen. Operaation sujumista kommentoidaan myös ensisijaisesti esimiestasolta sen päätyttyä, Arhippainen jatkaa.

Evakuoitavia noin 300

Valtioneuvosto päätti tiistai-iltana lisätä Afganistanista evakuoitavien määrää yhteensä 128 henkilöllä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi asiasta medialle Afganistanin evakuointien tilannetta käsittelevässä tiedotustilaisuudessa.

Valtioneuvoston ylimääräisessä istunnossa päätettiin, että enintään 45 Suomen Kabulin-suurlähetystön entistä työntekijää voidaan evakuoida, mukaan lukien heidän perheensä.

Lisäksi valtioneuvosto päätti, että voidaan evakuoida 83 suurlähetystön turvallisuudesta vastannutta henkilöä. Lukuihin sisältyvät henkilöiden perheet.

Haaviston mukaan ulkoministeriö katsoo juuri turvallisuudesta vastanneihiin työntekijöihin kohdistuvan uhan olevan erityisen suuri.

Uudet evakuoitavat ovat toimineet työnsä puolesta näkyvässä roolissa Suomen auttajina ja ovat siksi vaarassa.

Turvamiehiä koskevan päätöksen jälkeen Suomeen voidaan Haaviston mukaan tuoda yhteensä 298 henkilöä.

1:38

Tältä Afganistaniin lähetettyjen sotilaiden koulutus näyttää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja