HUSin ylilääkäri Järvinen ei näe vielä tarvetta hätäjarrulle omikronin takia: "Uusien rajoitusten tehosta ei tiedetä" – voivatko lapset viettää joulua isovanhempien kanssa?

Jos hallitus vetää hätäjarrusta, niin minkälaisia koronarajoituksia Suomessa voidaan ottaa käyttöön? 4:12
Millaisia rajoituksia voidaan ottaa käyttöön, jos hallitus vetää hätäjarrusta? Voivatko rokottamattomat lapset viettää joulua isovanhempien kanssa? Katso Järvisen vastaukset

Ylilääkäri Asko Järvisen mukaan potilasmäärät ovat hieman laskussa, eikä uusien rajoitusten tehoa vielä näe.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan hätäjarrun käyttöönottoa pohditaan alkavalla viikolla, mikäli koronatartuntamäärät ja sairaalakuormitus eivät käänny laskuun.

– Hyvin pitkälle hätäjarrumekanismin kriteerit ovat täyttyneet.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) infektioylilääkäri Asko Järvisen mukaan tilannetta tulee tarkastella.

– Ainakin täytyy katsoa sairaaloiden tilanne HUSin alueella. Potilasmäärät ovat hieman laskussa.

– Nyt on tehty näitä rajoitustoimenpiteitä kaikilla alueilla. Ne ovat astuneet voimaan vasta noin viikko sitten. Uusien rajoitusten tehosta ei tässä vaiheessa tiedetä.

Järvinen muistuttaa myös tulevasta koulujen joululomasta, jonka myötä hän uskoo tartuntamäärien todennäköisesti laskevan.

STM: Hätäjarrun käyttöönottoa pohditaan ensi viikolla 2:25
Varhila MTV Uutisille: Hätäjarru pohdinnassa ensi viikolla, Pohjois-Suomessa harkitaan jo rajoituksia, joilta ei voisi välttyä koronapassilla

Hätäjarru käytännössä?

Jos hätäjarru otetaan käyttöön, voidaan paikallisilla päätöksillä sulkea julkisia tiloja, joissa on nyt käytössä koronapassi.

Loput rajoitukset ovat Järvisen mukaan hallituksen päätettävissä. Isona kysymyksenä on esimerkiksi ravintolatoiminnan rajoitukset.

– Poikkeustilan julistus johtaisi vielä kovempiin rajoituksiin.

Voivatko rokottamattomat lapset viettää joulua isovanhempien kanssa? Entä miten joululoman ulkomaanmatkojen osalta kannattaa toimia? Katso ylilääkärin arvio yllä olevasta videosta.

Lue myös:

    Uusimmat