HUS: Seksitautien määrä edelleen kasvussa – vain kaksi "varmaa tapaa" suojautua tartunnalta seksin aikana

Estääkö kondomi nautinnon? 1:14
KATSO MYÖS: Voiko kondomi oikeasti estää nautinnon?

Seksitautitartuntojen määrä on edelleen kasvussa, tiedottaa HUS.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS) kertoo tiedotteessaan seksitautien määrän kasvavan edelleen HUSin alueella.

Tippuritartuntojen määrä Suomessa on HUSin mukaan kaksinkertaistunut vuodesta 2021 alkaen. Vuonna 2022 tippuritapauksia todettiin lähest tuhat, ja saman verran on todettu tänä vuonna pelkästään syyskuun loppuun mennessä. Kaksi kolmasosaa näistä tapauksista todettiin HUSin alueella.

HUSin mukaan erityisesti alle 25-vuotiaiden osuus tippuritartunnoista on huomattava. Tartunnan saaneista kolmasosa oli naisia, mutta miestenkin tippuritapaukset lisääntyivät yli 25-vuotiaiden ryhmissä. Tartunnat olivat yleisiä miesten välisessä seksissä. 

Suomen yleisin seksitauti

Vaikka tippurin määrä on kasvanut, on klamydia Suomen yleisin seksitauti. 

Vuosittain Suomessa todetaan yli 16 000 klamydiatartuntaa, joista noin kolmasosa Uudellamaalla. Tippurin ohella myös klamydiatartunnat ovat olleet jatkuvassa nousussa jo vuosia.

Klamydia on ennen kaikkea nuorten aikuisten tauti.

Näin käytät kondomia oikein. Juttu jatkuu videon alla.

Näin asetat kondomin oikein 2:31
Kondomi auttaa vain, jos sitä käyttää oikein.

Mitkä tekijät vaikuttavat tartuntamäärien kasvuun?

HUS kertoo tiedotteessaan usean tekijän vaikuttavan tartuntojen lisääntymiseen. On syytä muistaa, että sekä tippuri- että klamaydiatartunnat ovat usein oireettomia, ja siksi ne löytyvätkin vain testeissä. 

Osa lisääntyneistä seksitautitartunnoista voi selittyä sillä, että oireettomana ei hakeuduta testeihin ja tartutetaan edelleen muita seksikumppaneita. Varsinkin nielun ja peräaukon tartunnat ovat usein oireettomia ja jäävät herkästi testaamatta, jos ennen testausta ei kartoiteta tartuntatapoja, sanoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back tiedotteessa.

Hiviä ehkäisevän PrEP-lääkehoidon käyttäjät ovat lisääntyneet viime vuosina. Vaikka lääkehoito suojaakin hiv-tartunnalta, se ei suojaa muilta seksitaudeilta, ja voi luoda valheellista turvallisuudentunnetta. Kondomin käyttö onkin ehdottoman tärkeässä osassa seksitautien ehkäisyssä.

Hoitamattomien seksitautien seuraukset voivat olla katalat – vain kaksi varmaa tapaa suojautua tartunnalta

Tippuri- ja klamydiatartunnat voivat hoitamattomina aiheuttaa lapsettomuutta, joka voi ilmetä vasta vuosien kuluttua.

HUS kertoo tiedotteessaan, että tippurin hoitomahdollisuuksia heikentää bakteerin muuttuminen nykyisille antibiooteille vastustuskykyiseksi. Tällaisia tapauksia on jo todettu monissa Euroopan maissa. Tippuria hoidetaan nykyään kahden antibiootin yhdistelmähoidolla. Antibioottiherkkyystilannetta seurataan aktiivisesti. 

Seksitautien leviämisen estämiseksi sairastuneen tulee informoida seksikumppaneitaan tartunnastaan. Kondomi ja suuseksisuoja ovat ainoita varmoja tapoja suojautua seksitautitartunnalta, korostaa infektiosairauksien apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen.

Katso myös: Näin teet kondomista suuseksisuojan

Näin teet kondomista suuseksisuojan 0:57
Kondomista askartelet näppärästi myös seksitaudeilta ehkäisevän suuseksisuojan.

Lähde: HUS

Lue myös:

    Uusimmat