HUS lisää merkittävästi koronatestauksen määrää – vasta-ainetestit käyttöön

3:37
Katso videolta haastattelut ja miltä näyttää Otaniemen koronatestauksen drive-in.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri nostaa koronavirustestauksen kapasiteettia yli tuhanteen vuorokaudessa. HUS aloittaa myös vasta-ainetestien tekemisen jo sairastetun koronavirustaudin toteamiseksi.

HUSLABin virologian ja immunologian laboratorio on alkanut analysoida koronavirusnäytteitä maanantaista alkaen ympärivuorokautisesti kaikkina viikonpäivinä. Nyt testejä tehdään yli tuhat vuorokaudessa.

– Koronavirustestauksen kapasiteettia on lisätty epidemian edetessä merkittävästi. Helmikuussa maksimi oli 250 näytettä vuorokaudessa. Maaliskuun alkupuolella pystyimme analysoimaan 500 näytettä vuorokaudessa ja nyt yli tuhat, kertoo diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen HUS Diagnostiikkakeskuksesta kertoo tiedotteessa.

Tiukat kriteerit

Koronavirusnäytteen ottaminen vaatii erityisosaamista ja korkean luokan teknologiaa. Koronavirusnäytteitä otetaan HUSissa drive in -näytteenottopisteissä tai hoitoyksiköissä.

HUS ei suinkaan ole ainoa taho, joka tekee koronatestejä. Drive in -pisteitä on ympäri maan, ja esimerkiksi yksityisellä puolella Terveystalo ja Mehiläinen testaavat asiakkaita 195 euron hintaan.

Artikkelin videolta näet, kuinka Terveystalon drive in -testaus toimii Espoon Otaniemessä.

Kuka vaan ei testattavaksi kuitenkaan pääse. THL:n kriteerien mukaan testeihin pääsee hengitystieinfektio-oireista kärsivät terveydenhuollon ammattilaiset ja iäkkäät henkilöt, sekä henkilöt, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita ja joilla on syytä epäillä koronavirusta altistumistietojen tai matkustushistorian perusteella.

Vasta-ainetestit käyttöön

HUS kertoo ottavansa käyttöön myös koronaviruksen vasta-ainetestit, joilla todetaan jo sairastettu koronainfektio. Verinäyte kertoo, onko kehossa koronaviruksen vasta-aineita, eli onko potilas sairastanut koronan vai ei.

Lehtonen sanoo, että vasta-ainetestejä voidaan tehdä esimerkiksi terveydenhuollon henkilökunnalle, jotta pystytään sijoittamaan henkilökuntaa tarkoituksenmukaisesti.

Vasta-ainetestien kapasiteetti HUSLABissa on arviolta satoja päivässä, mutta määrää voidaan kasvattaa tarpeen mukaan.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja