Kysyntä koronavirustesteistä kasvaa koko ajan. Muutamat yksityiset terveydenhuollon toimijat ovat myös alkaneet tekemään koronavirustestejä asiakkailleen. Näin ollen valtakunnallista näytteenottokapasiteettia saadaan nostettua. Näytteenotto drive-in testauspisteitä on pystytetty eripuolelle Suomea.
Otaniemessä sijaitsevan Terveystalon drive-in testauspisteellä käy kova kuhina. Otaniemen tilat on pyhitetty pelkästään koronavirustesteille. Kuka tahansa ei silti testeihin pääse. Terveyden ja Hyvinvoinninlaitos on määritellyt tarkkaan kriteerit, joilla testeihin pääsee.
– Yleisesti ottaen testataan sen mukaan mitä tarve on. Prosessi menee niin, että asiakas ottaa yhteyttä etälääkärin kautta ja tekee arvion testien tarpeellisuudesta. Jos on syytä epäillä THL:n kriteerien mukaan koronavirustartuntaa niin sitten lääkäri kirjoittaa lähetteen koronatestiin, kertoo Eeva Nyberg-Oksanen, johtaja, laboratoriodiagnostiikka ja uudet ratkaisut.
THL:n kriiteerit ovat hyvin tarkkaan määritelty. Testeihin pääsee hengitystieinfektio-oireista kärsivät terveydenhuollon ammattilaiset ja iäkkäät henkilöt, sekä henkilöt, joilla on akuutin hengitystieinfektion oireita ja joilla on syytä epäillä koronavirusta altistumistietojen tai matkustushistorian perusteella.
– Meillä pääsee samana tai seuraavana päivänä testiin, jos on tarve. On tärkeää, kun Suomessa on rajattu kapasiteetti näytteiden ottoon, että kaikki toimimme ohjeiden mukaan ja kohdennetaan se oikein.
– Tulosten perusteella noin 5 prosenttia on positiivisia vastauksia eli useimmiten syynä on jokin muu kuin koronavirus, vaikka tartunnasta olisikin vahva epäily. Tärkeämpää on testata muutakin kuin koronaa ja löytää ne syyt hengitystieinfektiolle, ettei se pääse pahenemaan ja kuormita sitten terveydenhuoltoa, Nyberg-Oksanen jatkaa.
Testauksen aikana lähikontaktit minimoidaan
Lähetteen saatuaan asiakas saa toimintaohjeet tekstiviestillä. Näitä ohjeita tulee noudattaa tarkoin. Autosta ei nousta pois edes näytteenoton ajaksi. Testauksen aikana lähikontaktit minimoidaan.
– Itse näytteenotto tapahtuu asiakkaan nenänielusta ohuella tikulla. Tämän jälkeen asiakas ajaa drivein pisteeltä pois, laboratoriohoitaja Liisa Paljakka kertoo.
Kysyttäessä sattuuko näytteenotto, Paljakka kertoo erään asiakkaan kuvailleen sen tuntuvan siltä, että tuntuu kuin sukeltaessa nenään menisi vettä, ja se pienesti pistelee sen jälkeen.
Näytteenottoa varten laboratoriohoitajien tulee pukeutua tarkoin suojavarustukseen. Näytteenotossa suojavarusteet pitävät sisällään hengityssuojaimen, suojalasit, myssyn, takin ja suojakäsineet.
– Suojavarusteisiin pukeutuminen tuntuu turvalliselta. Meidät on terveydenhuollon ammattilaisina koulutettu tähän. Meillä on koko ajan ollut tosi hyvät ohjeet, ja niitä noudattamalla suojellemme itseämme ja muita.
Mahdollinen koronavirustartunta ei Paljakkaa pelota, vaikka hän onkin päivittäin tekemisissä asiakkaiden kanssa näytteenottopisteellä.
– Me taistelemme tässä asiassa yhdessä ja me teemme kaikkemme sen eteen, että tilanne rauhoittuu. Kyllä tämä tilanne tästä ohi menee, vakuuttaa Paljakka.
Näytteenotto Terveystalon drive-in pisteellä maksaa asiakkaalle 195 euroa. On hyvä kuitenkin muistaa, että näytteitä otetaan vain lääkärin lähetteellä, eikä testattavaksi voi mennä vain omasta tahdostaan.