HUS-alueelta löydetty viisi uutta tapausta koronaviruksen omikron-alavarianttia – alavariantti oli Suomessa jo vuodenvaihteessa

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) alueelta on maanantaina valmistuneessa sekvensointisarjassa todettu odotetusti ensimmäiset koronaviruksen BA.2 -omikron-alavariantit, kertoo Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen Twitterissä.

Hänen mukaansa tapauksia todettiin viisi.

Lehtonen tviittaa, että omikronin BA.2-muunnos voi pitkittää nykyistä korona-aaltoa ja tarttua myös perusomikronin sairastaneeseen.

Omikron 2 -variantin tartuntoja on varmistettu myös Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä. Viime viikolla alueella varmistettiin kymmenen omikron 2 -variantin tartuntaa. Lehtosen mukaan ensimmäinen alavarianttitartunta todettiin Suomessa jo 4. tammikuuta.

Omikron 2 -variantista tiedetään toistaiseksi vähän, koska tieteellisiä tutkimustuloksia ei ole ollut käytettävissä. Turun yliopistollisen keskussairaalan laboratorioiden ylilääkäri Tytti Vuorinen kertoi viime torstaina STT:lle, että hyvin varhaiset tulokset viittaavat siihen, että infektio ei ainakaan olisi pahempi kuin on omikron ykkösen aiheuttama tauti.

Omikron 2 -variantin arvioidaan voivan tarttua omikron 1 -variantin tavoin, vaikka henkilö olisi saanut kolme koronarokotetta. Myös omikron kakkosen aiheuttama infektio on rokotetuilla todennäköisesti hyvin lieväoireinen, Vuorinen kertoi viime viikolla.

Varianttia on ollut paljon Euroopassa, esimerkiksi Tanskassa.

Katso myös: Auttaako pitkän koronan tutkimus myös kroonisesta väsymysoireyhtymästä kärsiviä?

2:21

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja