Mainos

Huostaanotot yksinkertaistuvat

Uusi lastensuojelulaki yksinkertaistaa huostaanottoja ja helpottaa seksuaalisen hyväksikäytön tutkintaa.

Esitys uudesta lastensuojelulaista siirtäisi huostaanottopäätösten tekemisen pois kuntien perusturvalautakunnilta. Jatkossa ratkaisut tekisi sosiaalityöntekijä tai sosiaalijohtaja ja riita-asiat siirtyisivät hallinto-oikeuteen.

Muutosta odotetaan, sillä nykyinen laki on hankala ja vanhentunut. Esimerkiksi lasten seksuaalisen hyväksikäytön kohdalla uusi laki ei vaatisi vanhempien lupaa lääkärin tutkimuksille.

-Tuomioistuin voi määrätä lapselle tehtäväksi terveydenhuollon tutkimuksia mikäli vanhemmat niitä vastustavat, kertoo Marjatta Aittolahti Länsi-Suomen lääninhallituksen lastensuojelulain työryhmästä.

Uusi laki nimeää kaikki alle 18-vuotiaat lapsiksi ja lähtee lapsen oikeudesta hoitoon tai huostaanottoon silloinkin, kun kunnan rahat ovat vähissä. Asia on arka, sillä vasta viime vuonna lopetettiin kuntien yhteinen rahasto, josta maksettiin pitkien huostaanottojen laskut. Nyt kun rahastoa ei ole, erityisesti pienissä kunnissa kynnys huostaanottoihin on kasvanut.

-Minä olen kyllä kentän ihmisten kanssa keskusteluissa kuullut tilanteita, joissa on tietty virittyneisyys, että nyt uhkaa kunnan budjettia nämä asiat ja silloin se lapsen etu uhkaa jäädä toissijaiseksi, kertoo Keski-Pohjanmaan keskussairaalan lastenpsykiatri Matti Kaivosoja.

Lakia muotoillut työryhmä haluaa myös yksinkertaistaa huostaanottoja. Ehdotuksen mukaan päätökset siirtyisivät kuntien sosiaalilautakunnista yksittäisille virkamiehille ja sosiaalityöntekijöille.

Kolmannes huostaanottopäätöksistä on tahdonvastaisia, nämä uusi laki siirtäisi hallinto-oikeuden ratkaistavaksi. Kentällä pelätään pitkiä käsittelyaikoja.

Uusi lastensuojelulaki ehtinee vielä tänä syksynä eduskuntaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.