Äiti löysi lapsille suunnatusta YouTubesta videoita, jotka antavat ohjeita itsemurhaan ja ihannoivat väkivaltaa: "Niitä oli niin monta, että minun oli pakko lakata pitämästä kirjaa"

7:37
Onko nettiriippuvuus nettiriippuvuutta, vai vain moraalista paniikkia?

Free Hess löysi lapsille suunnatusta YouTube-palvelusta runsaasti videoita, joissa esimerkiksi ihannoidaan itsemurhaa ja väkivaltaa. Hän uskoo, ettei YouTube tee riittävästi videoiden poistamisen eteen.

Suomessakin lanseerattu YouTube Kids on lapsille tarkoitettu, lapsiystävälliseksi mainostettu YouTuben osio. Eräs äiti löysi kuitenkin palvelusta videoita, jotka eivät lapsille sopivia.

Mies neuvoi videolla viiltämään ranteet

Free Hess kertoo, että näki häiritsevää videomateriaalia palvelussa ensimmäisen kerran kesällä 2018. Lastenvideon keskelle oli leikattu kuvaa miehestä, joka aurinkolasit päässään neuvoo lapsille, miten nämä voivat viiltää ranteensa.

Free valitti videosta useilla tavoilla. Hänen mukaansa YouTubella kesti kuitenkin viikkoja poistaa se.

Alkuvuonna 2019 Free näki saman videon uudelleen. Sen poistaminen vei jälleen päiviä.

– Se saa minut vihaiseksi ja surulliseksi ja turhautuneeksi, Free kommentoi CNN:lle.

– Olen lastenlääkäri, ja näen enenevissä määrin lapsia, jotka tulevat hoidettavaksi itsen vahingoittamisen tai itsemurhayritysten vuoksi. En epäile, etteivätkö sosiaalinen media ja tämän (videon) kaltaiset asiat olisi osa ongelmaa.

Löysi useita videoita, jotka ihannoivat väkivaltaa

Free päätti tutkia asiaa lisää selaamalla YouTubea. Hän järkyttyi löydöksistään: monissa päällepäin viattomilta vaikuttavissa videoissa ihailtiinkin itsemurhaa, seksuaalista väkivaltaa, ihmiskauppaa ja aseita. Eräässä Minecraft-peliä kuvaavassa videossa oli mukana kouluampuminen.

– Niitä oli niin monta, että minun oli pakko lakata pitämästä kirjaa, Free sanoo videotutkimuksestaan.

Free kirjoitti ongelmasta blogissaanBuzzFeed Newsille hän kertoi löytäneensä kymmenen häiritsevää videota "nopeasti ja helposti".

Yhdessä videossa piirroshahmo esimerkiksi pohtii "miksei maailma anna minun kuolla". Toisessa videossa hahmo puukottaa tyttöä.

Kohuja epäsopivasta sisällöstä aiemminkin

YouTube vastasi Freen vaatimuksiin sanomalla, että ottaa palautteen vakavasti ja tekee työtä tehdäkseen YouTube Kidsin videoista lapsiystävällisiä.

– Arvostamme ihmisiä, jotka tuovat ongelmallisen sisällön tietoomme, ja teemme mahdolliseksi sen, että kuka tahansa voi ilmiantaa videon. Ilmoitettuja videoita tarkistetaan manuaalisesti vuorokauden ympäri, ja videot, jotka eivät kuulu sovellukseen, poistetaan.

Free uskoo, ettei YouTube tee tarpeeksi

YouTube tutkii myös uudenlaisten "lapsilukkojen" lisäämistä palveluun. Ne voisivat esimerkiksi mahdollistaa sen, että vanhempi valitsee käsin videot, joita lapsi saa katsoa.

Free kuitenkin uskoo, ettei YouTube ota ongelmaa tarpeeksi vakavasti, ja toivookin vanhempien valpastuvan asian suhteen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja