Lapset joutuvat jo vieroitushoitoon Fortnite-addiktion vuoksi: "Tämä peli on kuin heroiinia"

Lyhyessä ajassa suosituksi kasvanut videopeli Fortnite koukuttaa niin pahasti lapsia, että he tarvitsevat jo ammattiapua riippuvuuden hoitoon, kertoo Yahoo Finance.

Videopeli Fortnite on saavuttanut maailmalla nopeasti suursuosion, ja vastikään palvelulla raportoitiin olevan jo 200 miljoonaa rekisteröitynyttä pelaajaa.

Pelin suosio on saanut aikaan jo useita lieveilmiöitä. Maailmalla vanhemmat ovat muun muassa palkanneet lapsilleen Fortine-opettajia, jotta lapset oppisivat paremmiksi pelissä. Nyt videopeliin addiktoituneille lapsille on tarjolla jo vieroitushoitoa.

Rahapeliriippuvuus voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, muun muassa velkavankeutta. Aiheesta keskustellaan alla olevalla videolla! (Artikkeli jatkuu videon alla.)

Velkavankeus peliriippuvuudesta 8:33

"Tämä peli on kuin heroiinia"

Esimerkiksi michiganilainen äiti Debbie Vitany on jo nähnyt peliaddiktion vaikutukset 17-vuotiaan poikansa Carsonin kohdalla. Carson pelaa äidin mukaan 12 tuntia päivässä Fortnitea, ja opettajat ovat valittaneet, että poika nukahtelee koulutunneilla ja hänen arvosanansa ovat romahtaneet.

– En ole koskaan nähnyt peliä, jolla on tällainen kontrolli lasten mielistä, Virany sanoo.

– Tämä peli on kuin heroiinia. Kun olet koukussa, on todella vaikeaa päästä koukusta pois, sanoo brittiläinen käyttäytymisasiantuntija Lorrine Marer, joka on myös työskennellyt peliriippuvaisten lasten kanssa.

Sen lisäksi, että Fortnite on addiktoinut lapsia, se koukuttaa myös aikuisia. Britanniassa jopa 200 avioliiton on raportoitu päättyneen Fortniten takia.

Mikä Fortnitessa koukuttaa?

Vaikka peliriippuvuudessa ei sinällään ole mitään uutta, Fortnite on ollut todella useasti otsikoissa tässä yhteydessä. Syyskuussa 2017 ilmestynyt Fortnite Battle-Royale on erityisen houkutteleva peli, sillä se on ilmainen ja saatavilla laajasti eri laitteisiin konsoleista puhelimiin.

Fortniten ideana on taistella yhteensä sataa ihmistä vastaan, kunnes viimeinen ihminen on enää pystyssä. Kun matsi on käynnissä, sitä on todella vaikea lopettaa, asiantuntijat sanovat.

Pelin omistava Epic Games Inc. tahkoo ilmaispelillä kuitenkin nykyisin myös rahaa, sillä pelissä voi ostaa erilaisia lisäosia, kuten aseita, jopa satojen dollareiden hintaan. Esimerkiksi Turussa 9-vuotiaalle tuli jättilasku, kun isä oli jättänyt luottokorttitietonsa pelikonsoliin.

Älä anna alle 10-vuotiaan pelata

Yhdysvalloissa Fortniten pelaajia on nähty paljon peliriippuvaisille suunnatuilla vieroitusleireillä. Esimerkiksi Santa Barbarassa, Kaliforniassa, Ashvillessa ja North Carolinassa viime kesänä leirejä pitänyt Michael Jacobus kertoi, että 120 lapsesta 60 prosenttia oli addiktoitunut nimenomaan Fortniteen.

Peliriippuvaisille suunnatussa vieroitushoidossa lapsilta otetaan kokonaan kaikki teknologiset laitteet pois ja syövät terveellisesti, nukkuvat ja käyvät ryhmäterapiassa.

Fortnite-riippuvaisia lapsia hoitava psykiatri Paul Weigle suosittelee, etteivät vanhemmat anna alle 10-vuotiaiden lasten pelata videopelejä ollenkaan. Kun lasten antaa pelata, hän suosittelee, että pelaamiselle asetetaan tiukat rajat.

Weigle näkee, että videopeliriippuvuusongelmat tulevat kasvamaan entisestään, kun pelifirmat keksivät entistä parempia tapoja saada lapset koukkuun peleistä.

Lähteet: Yahoo Finance

Lue myös:

    Uusimmat