Mainos

Hullunkurisia häärituaaleja maailmalta, osa 2

Häät ovat tunnepitoinen juhla täynnä iloa ja perinteitä. Millaisia häätraditioita maailmalla nähdään?

Hääjuhlien traditiot vaihtelevat maasta ja asuinalueesta toiseen. Saman valtion sisältä voi löytyä monia erilaisia tapoja juhlia rakkautta. Miten rakkauden juhlaa vietetään Saksassa tai Intiassa? Häät.fi kokosi yhteen häiden parhaat perinteet!

Saksassa rikotaan astiastot

Eräs saksalainen traditio panee sulhon ja morsiamen siivoamaan. Ennen häitä rikotaan suuri määrä lautasia, ja tulevan parin täytyy huolehtia syntyneestä sotkusta. Suvun ja ystävien rankan sotkemisen jälkien siivoilun uskotaan valmistavan paria yhteiseen elämään, kertoo eventective.com. Traditio tuo myös hyvää onnea.

Pienissä saksalaiskylissä leikitään morsiamen ryöstön tapaista leikkiä: morsion ystävät varastavat hänet, ja piilottavat sitten jonnekin. Sulhon tehtävä on etsiä neitonsa. Etsinnät alkavat tietenkin paikallisesta pubista, josta sulhanen ostaa muille juomia ja pyytää heitä sitten auttamaan etsinnässä.

Hääjuhlissa parin tulevaa yhteiselämää ennustetaan tukin sahaamisesta: pari pääsee sahaamaan tukkia kahdestaan, ja puu täytyy saada poikki yhteispelillä. Sahausoperaation uskotaan paljastavan, miten pari hoitaa asiat yhdessä ollessaan.

Kengät vaarassa Intiassa

Intialaisiin häihin kuuluu valtavasti traditioita, ja usein juhlallisuuden jatkuvat päivien ajan. Monet häistä on järjestetty, mutta moderneja rakkausavioliittojakin esiintyy.

Myös Intiassa morsian haluaa tuntea itsensä prinsessaksi, ja hänelle pidetäänkin ennen häitä Mehendi-juhla, jossa hänen kätensä ja jalkansa koristellaan yksityiskohtaisilla hennamaalauksilla. Myös muiden naisten käsiä saatetaan koristella.

Kun sulhanen ja morsian saapuvat hääpaikalle, sulhanen joutuu riisumaan kenkänsä ennen alttarille astumista. Morsiamen perhe yrittää tämän jälkeen varastaa kengät sulhon perheen suojellessa niitä. Jos kengät saadaan kidnapattua, sulhanen joutuu maksamaan lunnaat saadakseen ne takaisin.

Bengaliin alueelle tyypillisessä Gaye holud -seremoniassa sulhon perhe häntä itseään lukuun ottamatta saapuu tulevan vaimon kotiin mukanaan hänen hääpukunsa, koristelutarpeita kuten hennaa ja kurkumatahnaa, lahjoja ja makeisia.

Perinteen pääosassa ovat yleensä morsion nuoret, naispuoleiset ystävät tai perheenjäsenet, jotka ovat pukeutuneet samanlaisiin, suurimmaksi osaksi oransseihin asuihin. Morsiamen jalat ja kädet koristellaan hennalla, ja hänen ystävänsä hierovat kurkumatahnan morsiamen keholle. Makeiset syötetään tulevalle vaimolle yksi kerrallaan. Myös miehelle pidetään samanlainen juhla.

Seurue myös koristelee kaksi suurta kalaa sulhon ja morsiamen näköiseksi. Kalaperinteestä on useita eri versioita, jotka vaihtelevat asuinpaikan mukaan: kalojen määrä ja valmistamisesta vastaava seurue vaihtelee. Kalat voidaan myös viedä sulhasen kotiin.

Gaye holud -juhlallisuuksien jälkeen siirrytään hääseremoniaan. Juhlallisuudet järjestää morsiamen suku, ja ne keskittyvät suurilta osin nolaamaan tulevan aviomiehen. Morsion suku on yleensä paikalla ennen miehen sukua, ja nuorimmat morsiamen sukulaiset estävät sulhon pääsyn hääpaikalle vaatien tältä maksua. Myös hyväntahtoista tönimistä esiintyy, kun sulho tinkaa sisäänpääsymaksusta.

Sänkyhommia kreikkalaiseen malliin

Kreikkalaisessa perinteessä pari järjestää Krevati-nimisen juhlan kaksi tai kolme päivää ennen häitä. Juhlissa ystävät ja sukulaiset asettelevat parin sängylle rahaa ja pikkulapsia, jotta parin elämä olisi rikasta ja hedelmällistä. Juhlan nimi merkitsee sänkyä.

Sulho ei saa nähdä morsiantaan hääpäivänä, vaan odottaa rakastaan kirkossa. Morsian saapuu paikalle yleensä myöhässä, ja pari vaihtaa kukkakimppuja, jonka jälkeen hääseremonia alkaa. Seremonian aikana bestman kruunaa parin, ja asettaa sormukset rakastavaisten sormiin. Pari juo yhdestä kolmeen kulausta viiniä samasta lasista jakaen näin symbolisen elämän maljan.

Kun rakastavaiset lähtevät kirkosta, heidän päälleen heitellään riisiä ja kukkia hedelmällisyyden ja onnen varmistamiseksi. Erityisvieraat, kuten lähisukulaiset, saavat parittoman määrän sokeroituja manteleita lahjaksi hääparilta.

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Lähteet: Wikipedia, The-bargaining-bride.com, Weddingnight.com, Eventective.com

Kuvat: Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.