Huippukunnossa oleva Robert Helenius ei lepää ennen kuin suuri unelma on saavutettu, uran tärkein voitto seurausta erityiselle tapahtumaketjulle – "Iso kivi tippui hartioilta"

4:29
Videolla Tulosruudun juttu Robert Heleniuksesta.

Omien sanojensa mukaan uransa parhaassa kunnossa olevan Robert Heleniuksen tähtäin on yhä MM-tittelissä. Uran varrelle on mahtunut karvaita pettymyksiä, jotka ovat kuitenkin muovanneet Heleniuksesta paremman nyrkkeilijän.

Helenius iski maaliskuussa kenties uransa isoimpaan voittoon, kun hän aiheutti puolalaiselle Adam Kownackille uran ensimmäisen tappion New Yorkissa. Helenius kellisti Kownackin jo neljännessä erässä, minkä myötä hän nousi parhaimmillaan yhden ottelun päähän titteliottelusta. Moni piti ennakkoasetelmissa Heleniusta altavastaajana, mutta suomalaistähti näpäytti epäilijöilleen.

– Mulle se ei tietenkään ollut yllätys. Olin niin luottavainen itseeni. Kova työ palkitsee, Helenius toteaa MTV Urheilulle.

Omien sanojensa mukaan Helenius on tällä hetkellä uransa parhaimmassa kunnossa. Helenius on saanut harjoitella viimeiset vuodet ilman loukkaantumisia ja suuria häiriötekijöitä, mikä on nostanut suomalaistykin aivan uudelle tasolle. Nordic Nightmare on palannut vakavasti otettavaksi haastajaksi.

– Tässä on mennyt kaksi ja puoli vuotta, että on pystynyt treenaamaan loukkaantumatta ja ilman isompia ongelmia. Tuntui ensimmäistä kertaa moneen vuoteen, että pystyi ottamaan vanhalla tasolla taas matsia. Kyllä iso kivi tippui hartioilta, kun tuli voitto ja pystyi olla oma itsensä siellä kehässä. Totta kai se antaa motivaatiota, Helenius hymyilee.

Maaliskuinen ottelu oli Heleniukselle uran toinen rapakon takana Yhdysvalloissa. Ensimmäisellä kerralla Helenius joutui toteamaan Gerald Washingtonin paremmakseen. Tuolloin otteluun valmistautuminen olisi voinut sujua paremmin.

Helenius saapui USA:han viikko ennen ottelua. Helenius huomasi kuitenkin, ettei viikko riitä hyvään valmistautumiseen. Tästä virheestä oppineena Helenius saapui Yhdysvaltoihin jopa kaksi ja puoli viikkoa ennen Kownacki-ottelua.

– Washingtonia vastaan mentiin vasta viikko ennen matsia. Näin sen, että se oli liian vähän aikaa, että pystyi olemaan täydessä tikissä. Kyllä se menee vähintään 13-14 päivää ennen kuin pystyy olla ihan terävimmillään. Viikko menee aikaeron oppimiseen, mutta täytyy tehdä myös näyttävää duunia, jotta on oma itsensä, Helenius pohtii.

Washingtonia vastaan kärsitty tyrmäystappio toimi Heleniukselle hyvänä herätyksenä ja motivaattorina, joka on tuonut hänet tähän pisteeseen.

– Siitä asti olen miettinyt sitä, että on treenattava enemmän ja paremmin, syödä paremmin ja pysyä terveenä, Helenius sanoo.

Kuka on seuraava vastustaja?

Helenius harjoittelee tällä hetkellä päivittäin tähtäimessään seuraava askel kohti uransa suurinta haavetta ja tavoitetta. Hän haluaa kuumeisesti kohdata IBF-, IBO-, WBA- ja WBO-liittojen MM-vöitä hallussaan pitävän Anthony Joshuan.

Joshua on kärsinyt urallaan vain yhden tappion, kun hän joutui nöyrtymään meksikolaiselle Andy Ruiz juniorille. Ennen Joshuan kohtaamista Helenius tarvitsee kuitenkin vähintään yhden voiton. Voisiko vaarallinen meksikaani olla Heleniuksen seuraava vastustaja?

– Mä olen valmis voittamaan aivan kenet tahansa. Jos haluaa maailmanmestariksi, ei aleta väistelemään näin myöhäisessä vaiheessa, kun ollaan päästy tähän asemaan. Totta kai voisin istua alas ja venata MM-ottelua, mutta haluan pysyä aktiivisena ja tehdä parempia tuloksia. Mulla on vielä muutama vuosi aikaa, Helenius vakuuttaa.

Kownacki-voiton myötä Helenius nousi WBA-liiton "kultamestariksi". Helenius ei ole erinäisiin titteleihin kiinnittänyt uransa aikana liikaa huomiota. Jos Helenius saisi itse päättää, karsisi hän joitain titteleitä pois nyrkkeilykartalta.

– Se tuntuu hyvältä. En itse asiassa hirveästi itse seuraa niitä titteleitä. Mun mielestä niitä on liian monta. Niitä voisi olla maksimissaan kaksi tai kolme. Mutta nämä ovat pelisäännöt, joilla on pakko kulkea. Me teemme töitä sen eteen, että saamme kirkkaimman mitalin sieltä, Helenius summaa.

Kokemus tuonut rauhallisuutta ja paineet sytyttävät

36-vuotias Helenius ei ole ikänsä puolesta enää nyrkkeilykehien nuorin sotaratsu, mutta iän tuoma kokemus on tuonut vuosien varrella myös paljon hyvää. Uransa alkuaikoina suomalaisiskijä saattoi vielä jopa panikoida ennen otteluita, mutta nykyään Helenius huokuu rauhallisuutta.

– Muistan, että amatööriaikoina halusin paeta hotellilta, enkä puhua kenenkään kanssa, enkä halunnut mennä edes ottelemaan, kun olin niin peloissani ja hermostuneena.

– Mentaaliharjoitukset ja kokemus ovat tehneet sen, että olen pystynyt hallitsemaan pahat ajatukset ja kääntämään ne jotenkin positiiviseksi, Helenius sanoo.

Rauhallisuuden lisäksi myös Heleniuksen paineidensietokyky on kovalla tasolla. Mitä isompi ottelu, sitä paremmin suomalaistähti kehässä esiintyy.

– Herään siitä, kun on tarpeeksi isoja paineita. Washingtonia vastaan tuntui, että tämä on voitettavissa yhdellä kädellä. Tarvitsen kunnon paineet, missä on kaikki pelissä. Luulen niin, että silloin vasta herään ja osaan nyrkkeillä omalla tasollani, Helenius pohtii.

Heleniuksen uran varrelle on mahtunut myös muutamia kirveleviä tappioita, jotka ovat heittäneet epäilijöiden ja kriitikoiden kiukaalle löylyä. Tappiot ovat kuitenkin muovanneet Heleniuksesta sen nyrkkeilijän, joka hän on tänä päivänä.

– Ne ovat tehneet minusta vahvemman persoonan ja henkisesti totta kai. Sen takia varmaan pystyn olla paineen alla rauhallinen ja otella hyvin.

Epäilijöitään Helenius ei halua syytellä, vaan antaa tekojen puhua puolestaan. Juuri näin hän teki maaliskuussa Kownackia vastaan.

– En moiti heitä, että ovat epäilleet, jos olen tehnyt huonoa duunia. Halusin näyttää, että mun oikea taso ei ole se, mikä oli viimeisessä matsissa.

"Sitten olen tyytyväinen"

Kuten Teemu Selännekin on asian joskus aikaisemmin muotoillut, kehitys loppuu tyytyväisyyteen. Kokenut Helenius on nojautunut samanlaiseen ajattelutapaan läpi uransa. Vaikka Helenius onkin uransa parhaassa kunnossa, löytää hän itsestään vielä useita kehityskohteita.

– Olen aina sanonut, että jos nyrkkeilijä luulee saavuttaneensa parhaansa, ei voi mennä kuin alas päin. Mulla on vielä paljon parannettavaa. Varsinkin jalkatyö ja saada vähän nopeutta lisää. Mulla on vielä tie edessä. Sen takia teen duunia joka päivä.

Helenius on uransa aikana kerännyt kritiikkiä siitä, että hän pitää otteluissaan käsiään jopa uskaliaan alhaalla. Heleniuksen mukaan valinta on ollut välillä jopa täysin tietoinen.

– Mulla on aina ollut hyvä nyrkkeilysilmä, ja näen, kun ihminen lyö. Luulen, että olen elänyt aika paljon sillä. Totta kai treenaan salilla, että kädet ovat suojassa, mutta haluan ennemmin laittaa omaa tyyliä, mikä on välillä roikottaa käsiä. Sekin on välillä taktista, että kaveri luulee pääsevänsä lyömään ja pääsee vetämään takaisin, Helenius sanoo.

– Nyrkkeily on välillä millisekunneista kiinni. Ennemmin jalkatyö ja reaktio ovat asioita, joita voin parantaa. Voimataso on tällä hetkellä erittäin hyvä. Kun saadaan nopeutta ja reaktiota siihen mukaan, se on perfect, Helenius summaa.

Heleniuksen suurin unelma, maailmanmestaruus, on tällä hetkellä lähempänä kuin koskaan. Helenius ei kuitenkaan ole tyytyväinen ennen kuin tuo kultainen tavoite on saavutettu.

– Mun maali on päästä maailmanmestaruusotteluun ja voittaa se. Sitten olen tyytyväinen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja