Mainos

HS: Rinne esitteli kaksi ehdotusta työehtoshoppailun estämiseksi

Pääministeri Antti Rinne (sd.) esittää Helsingin Sanomien haastattelussa kaksi mahdollista keinoa, joilla voitaisiin estää niin sanottu työehtoshoppailu. Rinteen mukaan näitä kahta keinoa tullaan selvittämään yhdessä hallituksen seitsemästä työelämän kehittämistä käsittelevästä kolmikantaisesta työryhmästä.

– Jos työ, työpisteet, rukkaset ja työnjohto säilyvät ennallaan mutta työnantajayrityksen nimi muuttuu, ja ihmiset siirretään näin toiseen työehtosopimukseen, kyseessä on mielestäni niin sanottu valeoikeustoimi. Toimenpiteen ainoa tarkoitus on siis pystyä laillisesti maksamaan ihmiselle alempaa palkkaa. Tämä pitää pystyä estämään lailla, Rinne sanoo lehden haastattelussa.

Yksi mahdollinen vaihtoehto on Rinteen mukaan siis se, että työnantajat voitaisiin lailla velvoittaa osoittamaan, ettei työntekijöiden siirtoa toiseen yritykseen ja toisen työehtosopimuksen piiriin ole tehty vain työehtojen heikentämiseksi, HS kirjoittaa. Tuomioistuimet punnitsisivat kiistatilanteissa, pystyykö työnantaja esittämään riittävästi näyttöä.

Toinen vaihtoehto voisi Rinteen mukaan olla esimerkiksi se, että työehtosopimuslakiin lisätään yksi pykälä. Se velvoittaisi ilmoittamaan työsopimuksessa, mitä työehtosopimusta kyseisessä työsopimuksessa sen osana noudatetaan. Myös muunlaiset vaihtoehdot ovat mahdollisia.

Rinne sanoi toissa viikolla eduskunnassa hallituksen aikovan huolehtia siitä, että työehtosopimusshoppailu loppuu Suomessa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja