HS:n luomukorivertailu: Röyhkeät hintaerot!

Helsingin Sanomat vertaili luomuruokien hintoja pääkaupunkiseudun pikkupuodeissa ja marketeissa.

Helsingin Sanomien Suomen Rahatiedoilla teettämä vertailu paljasti täysin samoilla tai vastaavilla luomutuotteilla olevan pääkaupunkiseudun kaupoissa suorastaan röyhkeitä hintaeroja. Esimerkiksi paketillisen luomumysliä voi ostaa S-Market Sokoksesta hintaan 2,58 euroa, kun vastaavanlainen paketti maksaa pikkupuoti Anton&Antonissa 8,10 euroa. Vaikka kyse ei tietenkään ole täysin samasta merkistä, on hintaero silti valtava.

Halvin luomukori löytyykin vertailun perusteella tavallisesta marketista (25,93 euroa, S-Market Sokos) ja kallein trendikkäästä pikkuputiikista (48,77 euroa, Eat&Joy Kluuvi). Näin ollen halvimman ja kalleimman ruokakorin hintaeroksi tuli vertailussa yli 20 euroa. Stockmannin Herkusta luomukorin sai 33,47 eurolla, Hakaniemen Hallista 39,34 eurolla ja K-Supermarket Kampista 31,12 eurolla.

Helsingin Sanomien mukaan marketeilla on varaa pitää halvempaa hintaa tuotteissa suurten volyymien ja sujuvan jakeluketjun ansiosta. Suuret marketit myyvät tuotteita myös pienellä katteella houkutellakseen asiakkaita. Pienillä erikoisliikkeillä on puolestaan pieni valikoima ja kovat katepaineet. Vertailussa pienistä erikoisliikkeistä edullisin oli Helsingin Eiraan perustettu Aitokauppa, jonka luomukori oli yli 14 euroa halvempi kuin Eat&Joyn. Aitokauppa pyrkiikin olemaan Alepan tai Siwan kaltaisen lähikaupan vaihtoehto.

"Ei pidä tuijottaa yksikköhintaa"

Aki Arjola, yksi Kluuvin Eat&Joy -kaupan omistajista pitää luomukorien vertailua vääristävänä. Arjolan mukaan vertaileminen on mahdotonta, koska kyse on eri ruoasta. Arjolan mukaan kuluttajien ei kannattaisikaan tuijottaa pelkästään yksikköhintoja.

– Ruokakuluja voi pienentää laadukkaita raaka-aineita syömällä. Silloin ruokaa ei heitetä niin paljon pois. Nykyisin 25-50 prosenttia ostoksista menee hukkaan, Arjola perustelee Helsingin Sanomille.

Eat&Joyn hintoja nosti vertailussa muun muassa se, että valikoiman luomumaito on normaalin Valion tai Arlan sijaan prosessoimatonta raakamaitoa ja liha tilateurastettua Laidun Herefordia. Hinnat olivat silti verrattain korkeat myös muissa tuotteissa. Arjolan mukaan Eat&Joyssa on kyse ideologisesta projektista, jossa pyritään säilyttämään käsintehdyn ruoan perinne Suomessa. Toukokuussa päättyvällä tilikaudella yhtiö odottaa Helsingin Sanomien mukaan viiden miljoonan euron liikevaihtoa, josta viitisen prosenttia olisi voittoa. Tämä tarkoittaisi liikevoittoprosentin kolminkertaistumista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat