HS: Ministeri Juuso yllättyi sosiaalihuollon leikkauksista – oppositio älähti

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson antama haastattelu Helsingin Sanomille on herättänyt kritiikkiä oppositiossa.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) kertoo Helsingin Sanomissa kehysriihessä päätetyn sadan miljoonan euron leikkauksen sosiaalihuoltoon tulleen hänelle yllätyksenä. 

Juuson mukaan asian valmistelu tapahtui ”hyvin pienessä piirissä” ja vaikuttaminen oli osittain vaikeaa. 

Juuso ehdottaa myös haastattelussa, että Käypä hoito -suosituksia päivitettäisiin, jolloin erikoissairaanhoidon palveluvalikoimaa saataisiin rajattua. 

Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia ja tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia.

Oppositiosta kritiikkiä

Juuson kommentit ovat herättäneet kritiikkiä oppositiossa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kuvaa Juuson toimintaa vastuuttomaksi. 

– On täysin vastuutonta muilta neuvottelijoilta kohdentaa tällaisia leikkauksia sosiaalihuoltoon ilman minkäänlaisia arvioita seurauksista. Yhtä lailla vastuutonta on vastuuministerin voivottelu tilanteesta ja omasta pihalla olostaan, sen sijaan että puolustaisi hallinnonalaansa, Andersson kirjoittaa X:ssä.

Myös SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman kritisoi Juusoa X:ssä.

– Jopa sadan miljoonan euron leikkaukset sosiaalihuoltoon tulevat yllätyksenä vastuuministerille. Valmistelematta ja miettimättä. Tämäkö on persujen lupaama suomalaisten palveluiden puolustaminen?

Keskustan varapuheenjohtaja Hilkka Kemppi kuvailee haastattelua pöyristyttäväksi.

– Jos vastuuministerikin on täysin kuutamolla eikä kukaan tunnu tietävän mitä on päätetty, herää kysymys onko peräsimessä tällä hetkellä ketään? Kuka sosiaali- ja terveyspolitiikkaa oikein johtaa ja kantaa vastuun?

Keskustanuoret toteaa kannanotossaan suoraan, että Juuson tulee erota.

– Ikävä kyllä käy päivä päivältä selvemmäksi, ettei ministeri Juuso joko ole tehtäviensä tasalla tai, että hänet on jätetty valtioneuvoston ydinryhmästä ulos, toteaa keskustanuorten puheenjohtaja Jere Tapio.

Lue myös:

    Uusimmat