Mainos

Hormonihoito ja alkoholi vaarallinen yhdistelmä

Tutkijat varoittavat runsaasta alkoholinkäytöstä hormonihoidon yhteydessä.

Riski sairastua rintasyöpään kasvaa merkittävästi, jos nainen käyttää runsaasti alkoholia ja saa samanaikaisesti hormonikorvaushoitoa. Tieto on saatu Kuopion yliopistossa meneillään olevassa laajassa väestötutkimuksessa.

Hormonikorvaushoitoa saa Suomessa jo lähes 350 000 naista. Kuopion yliopistossa on seurattu toistakymmentä vuotta vaihdevuosi-ikäisiä naisia joista osa käytti hormonivalmisteita.

Vertaamalla näiden naisten alkoholinkäyttöä ja sairastavuutta on löytynyt yllättävä tieto: alkoholi ja hormonit eivät sovi yhteen.

- Jos nainen joka ei käytä hormonia ottaa paukun päivässä, rintasyöpäriski on noin kolminkertainen. Mutta jos käyttää pitkään hormonia ja käyttää samaan "paukku päivässä" -tyyliin alkoholia niin rintasyöpäriski on viisin-kuusinkertainen, Kuopion yliopiston dosentti Marjo Tuppurainen sanoo.

Kuopion tutkimustulos on selkeä ja saanee pian lisävahvistusta.

- Tiedämme että Tanskasta on tulossa samanlainen tieto lähiaikoina, Tuppurainen jatkaa.

Tutkija ei silti halua kieltää kokonaan alkoholinkäyttöä hormonihoitoa saavilta naisilta. Alkoholinhan uskotaan nykyään toisaalta suojaavan sydän- ja verisuonitaudeilta.

- Tietenkin naisten, joilla on muita selkeitä rintasyövän riskitekijöitä, kannattaa miettiä että ottaako alkoholi- ja hormoniyhdistelmää vai luopuuko jommasta kummasta.

Kuopion tutkimuksen johtaja kritisoi kesällä kohua herättänyttä amerikkalaistutkimusta hormonihoidon vaaroista. Sen tuloksia ei hänen mielestään voi soveltaa koko väestöön. Kuopiossa on saatu tietoa myös hormonihoidon lukuisista myönteisistä vaikutuksista.

- Meillä on seurattu 12 vuoden ajan tuhansia naisia ja on todettu että hormoni muun muassa suojaa kuolemalta. Myöskin on todettu että luunmurtumia on selkeästi vähemmän hormonin käyttäjällä kuin käyttämättömällä ja myöskin kaatumisalttius on alentunut, sanoo Marjo Tuppurainen.

Uusien tutkimustulosten ristitulessa naiset joutuvat siis edelleen pohtimaan, minkä riskin haluavat ottaa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 30.08.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.