Hongkongin "surun päivänä" mellakoitiin, yhtä mielenosoittajaa ammuttiin

Hongkongissa jälleen rajuja protesteja, erityishallintoalue käy mediassa näkyvää mainoskampanjaa Suomea myöten 1:58

Kiinan 70. kansallispäivä kärjistyi Hongkongissa tiistaina mellakoinniksi eri puolilla kaupunkia. Poliisi ehti jo maanantaina varoittaa, että kansallispäivästä saattaa tulla vaarallinen. Varoitus näytti käyneen toteen, sillä poliisi neuvoi vielä iltamyöhällä hongkongilaisia pysyttelemään sisätiloissa ja luonnehti tilannetta kaduilla vaaralliseksi.

Poliisi vahvisti, että mielenosoittajien ja poliisin kahakoinnissa poliisi ampui yhtä nuorta mielenosoittajaa rintaan. Aiemmin poliisi on käyttänyt kumiluoteja mielenosoittajien taltuttamiseen.

Haavoittunut nuori toimitettiin sairaalaan. Mielenosoituksissa loukkaantui viranomaisten mukaan yhteensä yli 50 ihmistä, joista kaksi on kriittisessä tilassa.

Mielenosoittajat ja poliisit ottivat päivän mittaan yhteen useissa protesteissa ympäri kaupunkia. Verkkoon ladatuista videoista ilmeni, että päivän aikana ympäri kaupunkia oli sytytetty useita tulipaloja ja tuhottu omaisuutta. Lisäksi useat metroasemat olivat suljettuina.

CNN:n mukaan kadut olivat Hongkongissa hiljenemään päin ennen iltakymmentä paikallista aikaa, mutta sitkeimmät jatkoivat yhä mielenilmaisua. Pimenevässä illassa poliisi ampui kyynelkaasua mielenosoittajien täyttämälle kadulle Mong Kokin kaupunginosassa ja useista tulipaloista metroasemien ulospääsyillä raportoitiin.

Kumiluoteja ja kyynelkaasua

Aktivistit ovat kutsuneet päivää "surun päiväksi". Mieltä on osoitettu Hongkongissa kuukausien ajan. Alun perin protesteissa vastustettiin kiisteltyä luovutuslakia, joka sittemmin peruttiin. Nyt mielenosoitukset ovat kasvaneet laajemmiksi aluehallinnon ja Kiinan keskushallinnon vastaiseksi liikkeeksi.

Tiistain mielenosoituksilla ei ollut poliisin lupaa, mutta siitä huolimatta kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat erityishallintoalueen kaduille.

Joissakin päivän mielenosoituksissa poliisi käytti kumiluoteja ja kyynelkaasua. Yhdellä alueella naamioituneet mielenosoittajat mukiloivat poliiseja sateenvarjoilla ja muilla esineillä sen jälkeen, kun useita ihmisiä oli otettu kiinni. Poliisi vetäytyi läheiseen kaupungintaloon suojaan.

Viranomaisten mukaan mielenosoittajat heittivät syövyttävää nestettä poliisien päälle yhdessä protestissa. Todisteeksi viranomaiset esittivät kuvia poliisista, jolla oli kemiallisia palovammoja vartalossaan ja reikiä virka-asussaan.

"Meidän on jatkettava taisteluamme"

Mielenosoittajien tavoitteena oli viedä huomiota Manner-Kiinan mahtipontisilta 70-vuotispäivän juhlallisuuksilta. Kansallispäivän viralliset juhlallisuudet peruttiin Hongkongissa jo viikkoja sitten turvallisuussyihin vedoten, ja Hongkongin aluehallinnon johto piti juhlapäivän aamuna lipunnostoseremonian eristetyllä alueella.

Mielenosoittajat heittelivät Kiinan presidentin Xi Jinpingin kuvia munilla ja repivät alas julisteita, joissa juhlistetaan Kiinan 70-vuotispäivää.

–  Kolme kuukautta, ja meidän viisi vaatimustamme ovat vielä täyttämättä. Meidän on jatkettava taisteluamme, sanoi V niin kuin verikosto -elokuvasta tuttuun Guy Fawkes -naamioon pukeutunut mielenosoittaja uutistoimisto AFP:lle.

Kiinalle löytyi juhlapäivänä myös tukea erityishallintoalueella. Eri puolilla kaupunkia järjestettiin Kiinaa puoltavia kokoontumisia.

–  Me olemme kiinalaisia, ja koko kansa juhlii, sanoi Kiinaa puolustava Kitty Chan AFP:lle.

 

Lue myös:

    Uusimmat