Hollywoodissa asuva Samuli Vauramo avoimena Brittnie-kihlatustaan: "Siinä vaiheessa tiesi, että tämä on tosirakkautta"

Kääntöpiste saa ensi-iltansa – Laura Birn ja Samuli Vauramo 10:34

Laura Birnin, Samuli Vauramon ja ruotsalaisen David Nzingan tähdittämä Kääntöpiste-elokuva saa ensi-iltansa 2. maaliskuuta. Birn ja Vauramo vierailivat Huomenta Suomessa puhumassa elokuvasta.

Simo Halisen ohjaama Kääntöpiste-elokuva saapuu teattereihin perjantaina 2. maaliskuuta. Elokuvaa tähdittävät ruotsalainen David Nzinga, Laura Birn ja Samuli Vauramo.

Kääntöpistettä kuvaillaan intensiiviseksi draamaksi, joka kietoo tiukasti yhteen kolme näkökulmaa ja lukuisia risteyksiä, joissa on pakko valita suunta. Elokuvan kantava teema on ihmisten väliset kohtaamiset.

Birn ja Vauramo puhuivat elokuvasta omista kohtaamisistaan Huomenta Suomessa.

– Jos täällä joku tuntematon tulee juttelemaan, se saattaa liittyä siihen, että hän on nähnyt jossain duunissa. Mutta tuolla maailmalla se on eri asia, Yhdysvalloissa Los Angelesissa asuvat Vauramo sanoo.

– Kun tulee takaisin tänne Jenkeistä, kävelee kadulla ja yrittää kohdata jonkun, niin täällä käy niin, että "mitä tuo tyyppi oikein katsoo minua". Jenkeissä taas jos kävelee kadulla ja katseet kohtaavat, sitten tervehditään. Huomioidaan se, että toinen on läsnä.

Laura Birn muistaa myös merkittävän kohtaamisen omasta elämästään.

– Se sijoittuu aikaan ennen sosiaalista mediaa. Olin muuttanut 17-vuotiaana Brasiliaan. Minulla ei ollut kauheasti vielä kavereita, en puhunut kauheasti kieltä. Ei ollut kännykkää, ei mitään mihin paeta. Istuin yksin puiston penkillä ja mietin, mitä tekisin, kun nuori samanikäinen brasilialainen kundi tuli juttelemaan, Birn muistelee.

– En voinut paeta mihinkään. Sen kohtaamisen kautta selvisi, että se kundi harrasti teatteria. Hän vei minut paikalliseen teatteriin, josta löytyi kokonainen kaveripiiri ja jossa päädyin harrastamaan teatteria. Tein siellä monta hienoa mykän roolia, koska en silloin vielä puhunut tosiaan kieltä. Se vaikutti merkittävästi siihen, että olen päätynyt näyttelijäksi.

Birn on kertonut, että hän ei suostu rooleihin elokuvissa, jotka sotivat hänen arvomaailmaansa vastaan.

– Olen kieltäytynyt sellaisista rooleista. Joissain tapauksissa on tuntunut siltä, että naiskuva ei ole tässä päivässä ja on liian kapea. On projekteja, joihin en ole lähtenyt, koska minusta ei ole tuntunut hyvältä edustaa sellaista maailmankuvaa, Birn kertoo.

– Siihen pyrin. En voi sanoa, että kaikki tekemäni päätökset ovat moraalisesti oikein. Välillä menee ihan metsään. Se on pyrkimys, johon näyttelijän kannattaa pyrkiä.

"Kääntöpisteessä ei yritetä paasata"

Kääntöpiste-elokuvassa käsitellään turvapaikanhakijan arkea.

– Se, mikä tässä elokuvassa on hienoa, on se, että vaikka siinä on mukana turvapaikanhakijaa, paluumuuttajaa ja yksinhuoltajaäitiä, niin ihmisten olosuhteet eivät määritä heitä täysin, vaan heidän luonteensa, toimensa ja valintansa elämässä, Vauramo toteaa.

– Kääntöpisteessä ei yritetä paasata siitä, mikä maailmassa on tilanne nyt ja mitä tulisi tehdä, vaan yritetään esittää avoimesti esittää se, että nykyinen maailmantilanne on aiheuttanut ne sattumukset, joita tässä elokuvassa tapahtuu.

Samuli Vauramo asuu Hollywoodissa.

– Siellä on paljon alaan liittyviä tapaamisia ja koekuvauksia. Vaikka olen ollut amerikkalaisissa projekteissa mukana, yhtään niistä ei ole kuvattu Yhdysvaltojen maaperällä, vaan esimerkiksi Chilessä, Italiassa, Liettuassa ja Ruotsissa, Vauramo kertoo arjestaan USA:ssa.

– Freelancer-näyttelijän ura, tekee sitä missä tahansa, siinä on pitkälti itse vastuussa omista rutiineistaan. Olen aina ollut aika liikunnallinen. Kun odottelee seuraavaa projektia, kuten nyt, sitä rakentaa omat arkirutiinit kuntoilun varaan.

Vauramo ja Birn puhuvat haastattelussa myös siitä, miten roolien saamiseen ulkomailla vaikuttaa se, ettei puhu niin sanottua natiivienglantia.

– Totta kai se vaikuttaa. On paljon projekteja, joihin haetaan nimenomaan natiivienglantia puhuvia. Mutta esimerkiksi Samuli taas kuulostaa jo ihan natiivilta, etkö kuulostakin? Birn kysyy Vauramolta.

– Jos sanon, että olen syntynyt Suomessa, niin kyllä siihen perään huomautetaan, että olen kuitenkin kasvanut Yhdysvalloissa. Kyllä se, kun päivittäin puhuu parisuhteessa englantia, kyllähän se tuntuu.

Vauramo toteaa nykyisestä elämänkumppanistaan yllättävän seikan.

Brittnie (Jones, Vauramon kihlattu) on ainoa nainen, ainoa kumppanini, joka on sanonut, että meidän ei tarvitsisi aina puhua niin paljon. Se on aika yllättävästi sanottu amerikkalaiselta naiselta suomalaiselle miehelle. Siinä vaiheessa tiesi, että tämä on tosirakkautta, Vauramo toteaa hymyillen.

Katso Laura Birnin ja Samuli Vauramon haastattelu Huomenta Suomessa kokonaisuudessaan artikkelin alussa!

---

Kääntöpiste saa ensi-iltansa Suomessa perjantaina 2. maaliskuuta 2018. Lue lisää elokuvasta täällä ja katso traileri alla.


Lue myös:

    Uusimmat