Mainos

Hollannin kuningataräiti kuollut

Hollannin kuningataräiti Juliana on kuollut 94 vuoden iässä, ilmoitti Hollannin hallitus. Nykyisen kuningattaren Beatrixin äiti ja Hollannin entinen kuningatar kuoli varhain aamulla kotonaan hengityselininfektion seurauksena.

Pääministeri Jan Peter Balkenende kertoi surusanoman hollantilaisille radio- ja tv-lähetyksessä. Hän kuvasi kuningataräitiä "meidän kaikkien äidiksi". Juliana nousi valtaistuimelle vuonna 1948 ja luopui kruunusta tyttärensä Beatrixin hyväksi vuonna 1980 täytettyään 71 vuotta. Juliana kuoli Soestdijkin palatsissa, missä hän oli asunut suurimman osan elämäänsä. Juliana syntyi Haagissa 30. huhtikuuta 1909 kuningatar Vilhelminan ja prinssi Hendrikin ainoana lapsena. Valtaistuimelle hän nousi 1948, kun Vilhelmina luopui kruunusta terveyssyistä.

Kuningataräiti ei enää esiintynyt julkisuudessa viime vuosina. Hänen terveytensä heikkeni sen jälkeen, kun hän mursi lonkkansa huhtikuussa 1998. Hän kärsi sittemmin muistinmenetyksestä ja tarvitsi ympärivuorokautista hoitoa. Julianan puoliso, prinssi Bernard ja kolme pariskunnan neljästä tyttärestä oli Julianan vuoteen äärellä hänen kuollessaan.

Kun saksalaiset joukot miehittivät Hollannin toukokuussa 1940, Juliana pakeni ensin Englantiin ja sitten Kanadaan kolmen tyttärensä kanssa. Kuninkaalliset palasivat Hollantiin toukokuussa 1945. Kuningattarena ollessaan ja vielä sen jälkeenkin Juliana toimi tarmokkaasti lasten ja vammaisten hyväksi. Hollannin näkyvä asema sosiaalihuollon yhtenä kärkimaana oli osaltaan hänen ansiotaan.
-Hän oli yhteiskuntamme heikoimpien auttaja, kunnes hänestä itsestään tuli liian heikko, sanoi pääministeri Balkenende puhuessaan televisiossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.