Mainos

Historiallisen suuri hyväksikäyttövyyhti: Satoja lapsiuhreja

Keskusrikospoliisi on tutkinut jo vuoden ajan poikkeuksellisen laajaa lasten hyväksikäyttötapausta, jossa alle 16-vuotiaita uhreja on ollut useita satoja.

Poliisin mukaan miehet ovat houkutelleet netin kautta alaikäisiä tyttöjä tapaamisiin, jotka ovat johtaneet yhdyntöihin ja muihin seksuaalisiin hyväksikäyttöihin.

Nuorimmat netissä uhriksi joutuneista ovat 9-vuotiaita. Hyväksikäyttöepäilyt ovat tapahtuneet vuosien 2009 ja 2012 välillä.

Ennätyksellisen laaja vyyhti

Keskusrikospoliisi kuvailee rikosta yhdeksi Suomen suurimmaksi lasten hyväksikäyttövyyhdiksi. Rikoksista epäillyt ovat olleet jopa tuhansiin alaikäisiin tyttöihin yhteydessä, mutta aina yhteydenotot eivät ole johtaneet rikoksiin.

Yhteensä 18 miestä epäillään muun muassa törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä sekä lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin.

Valtaosaa tytöistä on hyväksikäytetty internetissä, mutta osa uhreista on myös tavannut miehiä ja ollut sukupuoliyhteydessä heidän kanssaan.

Kaikki epäillyt ovat onnistuneet nettihoukuttelujen jälkeen tapaamisiin jonkun uhrin kanssa. Rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan tapaamiset ovat yleensä sisältäneet rikollista toimintaa.

– Lain tarkoittamaa seksuaalista hyväksikäyttöä, yhdyntöjä tai muuta seksuaalisia tekoja, Haapala kertoo.

Epäillyt monenikäisiä

Poliisin mukaan tytöt luulivat usein menevänsä tapaamaan omanikäisiään poikia. Epäillyt hyväksikäyttäjät valehtelivat usein myös omasta elämäntilanteestaan ja ammatistaan.

Epäillyt tekijät ovat 20-50-vuotiaita miehiä ja he ovat kotoisin ympäri Suomen. Miehet ovat pääosin myöntäneet tekonsa.

– Siellä on muutama henkilö, joka on ainostaan jäänyt kiinni ja tuomittu seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Pääosin siinä mielessä on entisyyttä ja vailla rikollista taustaa nämä kaikki muut epäillyt, Haapala toteaa.

Osa esitutkintamateriaalista on siirretty jo syyttäjälle. Keskusrikospoliisi jatkaa asian selvittämistä ja rikoksesta epäiltyjen kuulusteluja. Tutkinnan on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.