Mainos

Asiantuntija: Nuori ei aina halua tiedostaa hyväksikäyttöä

Pelastakaa Lapset ry:n tutkimuksen mukaan alle 16-vuotiaista tytöistä 46 prosenttia ja pojista 13 prosenttia kertoo, että tuntematon henkilö on ehdottanut heille netissä seksiä.

Nettiyhteydenpito alkaa usein viattomasti ja muuttuu sitten rohkeammaksi.

Väestöliiton erityisasiantuntija Kirsi Porras neuvoo MTV3:n Uutisissa nuoria miettimään nettituttavan tarkoitusperiä, jos tuttava alkaa tehdä vaikkapa intiimejä kysymyksiä seksiin liittyen tai alkaa kertoa omista seksikokemuksistaan.

– On hyvä miettiä, että mistä tässä on kysymys, jos itselle tulee hämmentävä olo tai jopa inhon tunne, Porras neuvoo.

Asiasta kannattaa kertoa aikuiselle. Yhdessä tapauksesta voi tehdä rikosilmoituksen.

Porras sanoo, että aikuinen voi nuoren kanssa käydä myös yleistä keskustelua nettiin liittyvistä riskeistä.

– Nyt kun tätä uutisointia on ollut lapsen seksuaaliseen hyväksi käyttöön liittyen, voisi se olla alusta tähän keskusteluun. Eli kysyä nuorelta, että oletko tietoinen, että tällaista voi tapahtua, oletteko keskustelleet tästä kavereiden kanssa ja tiedätkö, miten toimia tällaisessa häirintätilanteessa, Porras opastaa.

Kirsi Porras sanoo, että nuorelta pitää myös itseltään kysyä, onko hän joutunut seksuaalisen häirinnän kohteeksi netissä.

– Vanhemman oikeus ja velvollisuus on kysyä, mistä nuori on saanut esimerkiksi merkkivaatteita, jos hän tietää ettei niihin ole rahaa. Jos nuori kertoo, että "yhdeltä kaverilta", vanhemman pitäisi olla kiinnostunut tietämään tästä "yhdestä kaverista" ja tehdä lisäkysymyksiä.

45-minuuttia ohjelma kertoi eilen, että nuoret saattavat tarjota seksiä vastineeksi esimerkiksi kalliista vaatteista tai tavaroista. Porras uskoo osan nuorista ajattelevan, ettei heitä käytetä hyväksi, vaan nuoret käyttävät aikuisia ihmisiä hyväkseen.

– Nuoret eivät halua tiedostaa välttämättä asiaa, Porras sanoo.

(MTV3)

Katso Kirsi Portaan studiohaastattelu (Seitsemän uutiset 11.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.