Mainos

Hintalappu 20 000 euroa – lastensairaalan omituinen kalaveistos hämmästyttää

Tulevaan lastensairaalaan kaavaillaan taidetta miljoonalla eurolla. Sairaalan kahvilan kattoon suunniteltu kaksimetrinen kalaveistos on jo nyt herättänyt tunteita puolesta ja vastaan.

Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona, että tuleva Lastensairaala saa julkista taidetta Svenska Kulturfondenilta ja Stiftelsen Brita Maria Renlunds minneltä yli miljoonalla eurolla. Yksi tulevan sairaalan näyttävimmistä teoksista on varmasti jo ennakkoon pöhinää sosiaalisessa mediassa herättänyt Kalajuttu-puuveistos.

Lähes parimetrinen jylhänkarhea puusta valmistettu, kutsumanimellä Kiiski kulkenut Kalajuttu on Veikko Hirvimäen käsialaa ja sen rahoittaa Suomen Taideyhdistys.

– Vaikka taiteen rahoittavat säätiöt, halusimme ehdottamasti olla mukana näin suuressa hankkeessa. Päätimme tehdä pienehkön lahjoituksen. Otimme yhteyttä taidekuraattori Marjatta Levantoon, jonka kanssa päätimme Kiiskestä, kertoo Suomen Taideyhdistyksen johtoryhmän puheenjohtaja Lasse Saarinen MTV:lle.

Parimetrinen, puusta veistetty Kalajuttu on varsin näyttävä teos, ja on jo nyt herättänyt tunteita sosiaalisessa mediassa puolesta ja vastaan. Saarinen kertoo, että lähtökohta oli kuitenkin ensi sijassa löytää teos, joka kestää aikaa.

– Mietimme, mikä olisi hyvä teos, josta olisi iloa lasten lisäksi myös aikuisille katsojille. Sairaalaan on tulossa esimerkiksi Tove Janssonin Muumi-kirjojen kuvituksia ja myös muita humoristisiakin töitä. Siksi halusimme teoksen, joka kestää aikaa ja jota jaksaa katsella seuraavat parikymmentä vuotta, Saarinen luonnehtii. 

20 000 pieni summa taiteesta

Saaarisen mielestä 20 000 euron budjetti on taidepiireissä pieni summa.

– Hyvä taide on kallista. Tämä on pieni summa verrattuna siihen, että kokonaisbudjetti taiteeseen on lähes miljoona euroa.  Sitä paitsi näinä lama-aikoina on tärkeää tukea myös taiteilijoiden työtä, Saarinen miettii.

Kalajuttu on suunniteltu roikkumaan sairaalan kahvilan lähes yhdeksänmetriseen kattoon. Tunteita herättävä teos osuukin varmasti sairaalan valmistuttua kesällä 2018 jokaisen kahvilassakävijän silmään.

– Kuvassa ei erotu teoksen upeus. Isossa tilassa Kalajuttu ja esimerkiksi sen materiaali näyttäytyvät luonnossa ihan erilaisena kuin kuvassa, Saarinen hehkuttaa.

Lastensairaalaan tulevasta taiteesta uutisoi ensimmäisenä HS.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.