Mainos

Hiilidioksidin talteenotto avuksi ilmastonmuutokseen

Euroopan sähköntuottajat arvioivat, että merkittävä osa tarvittavista päästövähennyksistä voidaan hoitaa ottamalla hiilidioksidi talteen ja varastoimalla se esimerkiksi vanhoihin kaasukenttiin.

Hiilidioksidin talteenotosta odotetaan merkittävää ratkaisua ilmastonmuutoksen torjuntaan. Eri puolilla Eurooppaa kehitetään nyt kilvan teknisiä ratkaisuja ongelmaan.

- Hiilidioksidin talteenoton ja varastoinnin idea on siepata hiilidioksidi talteen hiilivoimaloista ja kuljettaa ja varastoida se turvallisesti syvälle maan alle, kertoo hiilidioksidi-asiantuntija Staffan Görtz Vattenfallista.

Saksassa Berliinin eteläpuolella sijaitsevan Schwartze Pumpen hiilivoimalan yhteyteen aiotaan rakentaa koelaitos, jossa testataan hiilidioksidin talteenottoa.

Hiilidioksidin varastointia maaperään puolestaan tutkitaan EU-komission rahoituksella Ketzinissä Saksassa. Entiseen kaasukentän uumeniin aletaan ruiskuttaa hiilidioksidia ensi vuonna.

- Hiilidioksidi varastoidaan hiekkakiven huokosiin. Myös päällä oleva kallio on tärkeä, koska se toimii kantena. Sen täytyy olla kaasutiivis, kuvailee professori Frank Schilling Saksan geologisesta tutkimuskeskuksesta.

Norjassa Sleipnerin kaasukentällä kokeilu on jatkunut jo pitkään. Kymmenen vuoden ajan hiilidioksidia on varastoitu kilometrin syvyyteen meren alle.

- Olemme todistaneet, että varasto on turvallinen ja varastointi on teknisesti mahdollista. Kaikki ovat tervetulleita tutustumaan toimintatapoihimme, sanoo johtaja Arve Thorvik Statoilista.

Hiilidioksidin talteenottoa ja varastointia pidetään erittäin lupaavana keinona ilmastonmuutoksen torjunnassa. Euroopan sähköntuottajat uskovat, että tällä tekniikalla voidaan hoitaa jopa 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä tarvittavista päästövähennyksistä.

EU:n tavoitteena on, että vuoteen 2050 mennessä hiilidioksidin talteenottolaitteisto olisi jo 90 prosentissa hiilivoimaloista.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.