HIFK:n Lehkonen sai 10 ottelun toimitsijakiellon

Jääkiekon SM-liigan kurinpitoryhmä langetti HIFK:n valmentajalle Ismo Lehkoselle (kuvassa) kymmenen ottelun toimitsijakiellon torstaina 30. marraskuuta pelatun HIFK-JYP-ottelun tapahtumista.

Jääkiekon SM-liigan kurinpitoryhmä rankaisi kovalla kädellä HIFK:ta torstaisen JYP-ottelun tapahtumista. Kurinpitoryhmä katsoi, että helsinkiläisjoukkueen valmentaja Ismo Lehkonen vähintään provosoi pelaajansa Veli-Pekka Kautosen ottamaan yhteen vastapuolen pelaajan kanssa. Kurinpitoryhmä määräsi Lehkosen peräti kymmenen ottelun toimitsijakieltoon, joka päättyy tammikuun puolivälissä.

Kautoselle viiden ottelun pelikielto

Kautoselle langetettiin viiden ottelun pelikielto. Hän voi pukea pelipaidan päälleen 3. tammikuuta jälkeen eli on edustuskelpoinen torstaina 4. tammikuuta pelattavassa HIFK-Jokerit -ottelussa. SM-liigan toimitusjohtaja ja kurinpitoryhmän puheenjohtaja Urpo Helkovaara ei muista vastaavan mittavaa rangaistusta. Lähimmäksi Helkovaaran muistikuvien mukaan pääsee Tapparan valmentajalle Jukka Rautakorvelle runsas vuosi sitten määrätty viiden ottelun toimitsijakielto.

"Nyt tulee noutaja"

Lehkosta ja Kautosta koskeva tapahtumaketju sai alkunsa, kun JYP:n Jussi Pesonen taklasi rajusti HIFK:n Martin Stepanekia, joka löi kasvonsa kaukalon päätyyn. Stepanek ei loukkaantunut vakavasti, mutta Lehkonen suivaantui silmittömästi. HIFK:n vastuuvalmentaja huusi välittömästi taklauksen jälkeen JYP:n vaihtoaitioon, että "nyt tulee Pesoselle noutaja - ja lujaa".

Taklausta seuranneen pelikatkon jälkeen Kautonen hyökkäsi Pesosen kimppuun ja alkoi löydä häntä paljain nyrkein. Pesonen ei vastannut Kautosen hyökkäyksen, vaan vetäytyi kyyryyn ja vastaanotti nyrkiniskuja. Erotuomariraportin mukaan Kautonen huusi yksipuolista tappelua edeltäneellä pelikatkolla "Pesonen, sä lähdet." Kurinpitoryhmän piti Kautosen toimintaa "lähinnä yksipuolisena ja harkittuna päällekarkauksena".

Pesonenkin saattoi osua

Kurinpitoryhmä katsoi Lehkosen käyttäytyneen epäurheilijamaisesti ja käyttäneen sopimatonta kieltä uhkaillessaan kostotoimenpiteillä. Kurinpitoryhmä pitää myös todennäköisenä, että Kautosen hyökkäys Pesosta vastaan johtui Lehkosen käskystä.

Lehkonen ja Kautonen saivat esittää omat näkemyksensä tapahtumista. Kummankin mielestä Pesosen taklaus Stepanekiin oli sääntöjen vastainen. Molemmat ovat kiistäneet, että Lehkonen olisi antanut Kautoselle käskyn "kostosta". Kautonen kertoi menettäneensä lopullisesti malttinsa Pesosen lyötyä häntä kyynärpäällä kasvoihin.
SM-liiga ei voi olla varma, että Lehkonen määräsi Kautosen käymään Pesosen kimppuun. Valmentaja antoi kuitenkin vielä ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa ymmärtää kostotoimenpiteiden olevan osa lajia.
- Täytyy muistaa, että Lehkonen on kuitenkin joukkueensa vastuuvalmentaja, esimiesasemassa pelaajiin nähden, Helkovaara totesi.

Oman käden oikeutta

Kurinpitoryhmä muistutti, että tapahtumien oikeudenmukaisuuden arviointi kuuluu ottelun erotuomareille ja toissijaisesti kurinpitoryhmälle.
- Ei voida välttyä siltä näkökulmalta, että tässä on otettu tuomarin rooli, oikeus omiin käsiin. Vaikka erotuomari tekisikin virheen, näin näitä asioita ei hoideta, Helkovaara sanoi.

Kurinpitoryhmä totesi katsomiensa kuvanauhojen perusteella, että Pesonen taklasi Stepanekia voimallisesti. Erotuomarit eivät nähneet tapauksessa vääryyttä, eikä Pesoselle tuomittu rangaistusta. Kurinpitoryhmän ratkaisussa todettiin, että "erotuomareiden ratkaisua voidaan sekä perustella että arvostella".
(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat