Jukka Jalonen tyrmäsi Suomessa usein esitetyn väitteen: "Se ei todellakaan ihan oikeasti ratkaise mitään"

MM-finaalin musertava hetki hiljensi Jukka Jalosen ja toi mieleen karun muiston: "Shokkihoitoahan se oli" 1:33
MM-finaalin musertava hetki hiljensi Jukka Jalosen ja toi mieleen karun muiston: "Shokkihoitoahan se oli"

Leijonien päävalmentajan Jukka Jalosen mukaan pelitavan ja -kirjan merkitystä suomalaisessa jääkiekossa on liioiteltu. MTV Katsomon Leijonaveljet-sarjassa Kari Jalonen käy toisen Jalosen kanssa läpi Suomen MM-kultaan keväällä 2022 päättyneiden kotikisojen vaiheita.

MAINOS

Jääkiekon MM-kisat 9.-25.5.2025

Leijonien pelit, välierät ja finaali MTV3-kanavalla. MTV Katsomossa ottelut maksullisilla tilauksilla. Kaikki kisauutiset MM-jääkiekon verkkosivuilla.

Suomella oli turnaukseen lähedettäessä vyöllään mittava määrä menestystä. Bratislavan kevään 2019 MM-kullan jälkeen Suomi oli hävinnyt kevään 2021 MM-finaalin jatkoajalla ja voittanut kaksi kuukautta ennen kotikisoja olympiakultaa Pekingistä. Kari Jalonen toimi tuolloin puolestaan Tshekin päävalmentajana.  

Jukka Jalonen muistaa leijonajoukkueen luottamuksen olleen hiljattaisen menestyksen myötä korkealla turnauksen alla. 

– Sitten saimme kuin pisteenä i:n päälle kisojen jo alettua kolme huippupelaajaa NHL:stä: Miro Heiskanen, Esa Lindell ja Mikael Granlund. Kyllähän se toi meille lisää itseluottamusta, mutta totta kai samalla myös osaamista ja kykyä ratkaista tiukkoja paikkoja kaukalossa. Sitä me varmaan tarvitsimme. Ilman heidän tuloansa tulos olisi voinut olla kyllä toinen, tämän kevään MM-kisoihin aikakautensa Leijonien käskijänä päättävä luotsi pohti.

Suomi tunnetaan jääkiekkovalmennuksen ja lajin taktisen osaamisen kärkimaana. Jalonen on luotsannut Leijonat kolmeen maailmanmestaruuteen joukkueilla, jotka eivät ole olleet materiaaliltaan kisojen parhaita, mutta jotka ovat pelanneet äärimmäisen laadukasta yhteistyön jääkiekkoa. Mutta mitkä asiat ovat loppujen lopuksi menestymisen kannalta tärkeitä?

– Kyllä minun kokemukseni perusteella pelitavan ja pelikirjan voi siirtää takavasemmalle vähäksi aikaa. Se ei todellakaan ihan oikeasti ratkaise mitään mestaruuksia. Eri joukkueilla on pikkuisen eri pelitavat, mutta ratkaisevaahan on se, miten sitä toteutetaan. Se on se juttu. Ei ole oikeaa tai väärää pelitapaa, Jalonen aloitti.

Lue myös:

    Uusimmat