Toisen marjayhtiön tutkinta paljastaa: TEMin hallitusneuvoksen lahjojaksi epäillään Polarican ex-toimitusjohtajaa

Tänään julkiseksi tulleesta marja-alan esitutkinnasta selviää, että työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) hallitusneuvoksen lahjonnasta epäillään suuren marjayhtiön entistä toimitusjohtajaa.

Marjayhtiö Kiantaman ihmiskauppaepäilyjä koskevassa esitutkintapöytäkirjassa kerrotaan, että hallitusneuvos Olli Soraisen epäillystä lahjonnasta epäillään toisen marjayhtiön, Polarica Marjahankinta Oy:n entistä toimitusjohtajaa Jukka Kristoa.

Rikosepäily on aiemmin ollut julkisuudessa Soraisen osalta, mutta lahjuksen antajaksi epäilty henkilö ei ole ollut tiedossa. Keskusrikospoliisi (KRP) sai esitutkinnan valmiiksi ja siirsi asian syyttäjän harkittavaksi loppuvuonna. Soraista on epäilty törkeän lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Toista henkilöä eli Kristoa on epäilty törkeästä lahjuksen antamisesta.

Kristo syytteessä törkeästä ihmiskaupasta

KRP on aiemmin kertonut epäilevänsä, että lahjuksen avulla on helpotettu marjanpoimintayrittämisen viranomaisprosesseja. Tänään julki tulleen aineiston mukaan Soraisen ja Kriston tutkinta on keskittynyt ulkomaisten marjanpoimijoiden kiintiöiden määräytymiseen ja niiden perusteisiin.

Soraisella on ollut keskeinen rooli työperäisen hyväksikäytön torjunnassa työ- ja elinkeinoministeriössä. Hän on ollut vastuuvirkamiehenä esimerkiksi niin sanotussa marjalaissa ja osallistunut keskeisesti prosessiin, jossa päätetään, kuinka paljon ulkomaisia marjanpoimijoita Suomeen vuosittain tulee. TEM pidätti Soraisen virastaan toissa vuoden marraskuussa.

Sorainen on kiistänyt häneen kohdistuvat rikosepäilyt, ja samoin on tehnyt lahjuksen antamisesta epäilty eli Kristo.

Toisessa tutkinnassa Kristoa vastaan nostettiin alkuvuodesta törkeästä ihmiskaupasta kymmeniä syytteitä, jotka liittyvät thaimaalaisten poimijoiden kohteluun. Niiden käsittelyn on määrä alkaa käräjäoikeudessa elokuussa. Kristo on kiistänyt myös nämä rikosepäilyt.

Lue myös:

    Uusimmat