Syyttäjä: Thaipoimijat joutuivat marjastamaan lähes kellon ympäri, ruoaksi lohenpääkeittoa – marjapomolle vaaditaan vankeutta

Työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt keinoja, joilla ulkomaalaisten marjanpoimijoiden asemaa voitaisiin parantaa 2:10
KATSO MYÖS: Työ- ja elinkeinoministeriö on selvittänyt keinoja, joilla ulkomaalaisten marjanpoimijoiden asemaa voitaisiin parantaa.

Syyttäjät vaativat marja-alan yhtiö Kiantaman toimitusjohtajalle ehdotonta vankeusrangaistusta törkeästä ihmiskaupasta. Laaja ihmiskauppaoikeudenkäynti alkoi tänään Lapin käräjäoikeudessa valmisteluistunnolla.

Toimitusjohtaja Vernu Vasuntaa syytetään haastehakemuksen mukaan 62 törkeästä ihmiskaupasta ja hänelle vaaditaan vähintään 3–4 vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Syytteessä on myös hänen thaimaalainen liikekumppaninsa.

Syyttäjien mukaan Vasunta on yhdessä liikekumppaninsa kanssa käyttänyt hyväkseen thaimaalaisten marjanpoimijoiden riippuvaista asemaa ja pakottanut heidät poimimaan luonnonmarjoja ihmisarvoa loukkaavissa olosuhteissa. Syyttäjien mukaan marjanpoimijat ovat olleet velkavankeudessa ja heiltä on peritty ylimääräisiä kustannuksia.

Marjanpoimijat saapuivat Suomeen kolmella eri lennolla heinäkuussa 2022. Lentokentältä heidät kuljetettiin linja-autoilla yli kymmenelle eri leirille eri puolilla Suomea.

– Leirin johtajat/leirin henkilökunta ovat keränneet asianomistajien passit ja paluulentoliput pois pian leirille saapumisen jälkeen, kirjoitetaan haastehakemuksessa.

Vasunta on aiemmin kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Liikkeitä seurattiin gps:llä

Haastehakemuksen mukaan marjanpoimijat joutuivat työskentelemään aamuvarhaisesta iltamyöhään. Syyttäjien mukaan marjanpoimijoiden liikkeitä seurattiin heidän autoissaan olevilla gps-paikantimilla, eikä heille lupauksista poiketen annettu mitään opastusta marjametsien löytämiseksi.

Suomessa Kiantama peri marjanpoimijoilta päivittäisiä kuluja ruoasta, autojen vuokrasta ja majoituksesta. Syyttäjien mukaan marjanpoimijat joutuivat myös ostamaan pakollisia varusteita, kuten hyttyspäähineen ja lapion. Lisäksi poimijat joutuivat maksamaan itse esimerkiksi autojen polttoainekustannukset.

Syyttäjien mukaan marjanpoimijoiden asumisolosuhteet ovat olleet huonot suurimmalla osalla leireistä, joihin heidän on majoitettu. Majoitustilat ovat olleet ahtaat, eikä esimerkiksi wc-tiloja ole ollut riittävästi. Lisäksi poimijoille on syyttäjien mukaan tarjottu huonolaatuista ruokaa.

– Poimijoille on tarjottu ruoaksi muun muassa lohenpäistä tehtyä keittoa. Valtaosa Suomeen tuotetusta lohenpäistä menee eläinruokatehtaiden raaka-aineiksi. Kalanpäitä on laskettu yksi kappale/poimija ateriaa kohden, kirjoitetaan syyttäjien haastehakemuksessa.

Lue myös:

    Uusimmat