24 turvaistuinta testattiin – kahta niistä Autoliitto ei suosittele käytettäväksi

Suurin osa lasten turvaistuimista pärjäsi mainosti testissä, mutta kaksi istuinta hylättiin.

Euroopan eri maiden autoliittojen ja kuluttajajärjestöjen yhteistyössä toteuttamassa turvaistuintestissä tutkittiin 24 eri kokoisille lapsille tarkoitettua turvaistuinta. Jopa 15 istuinta sai testistä kokonaisarvosanan hyvä ja seitsemän arvosanan tyydyttävä, kertoo Autoliitto tiedotteessaan.

Kaksi testin istuimista hylättiin, eikä niiden käyttämistä tai hankintaa voi Autoliiton mukaan suositella.

Hylätyt turvaistuimet olivat Peg Perego Viaggio Twist yhdistettynä Twist-telakkaan sekä Silver Cross Discover i-Size.

Miksi istuimet hylättiin?

Peg Peregon -istuin epäonnistui törmäystestissä kuten uutisoimme huhtikuussa. Lisäski istuimen päälliskankaista löytyi liikaa myrkyllistä TCCP-palonestoainetta.

Silver Cross -istuin puolestaan hylättiin, sillä sen päälliskankaissa oli raja-arvot ylittävä määrä DPHP-muovinpehmennintä.

Ennen istuimen ostamista kannattaa perusteellisesti ottaa selvää eri vaihtoehdoista, sillä Autoliitto huomauttaa testitulosten osoittavan, että lasten turvaistuimissa todella on suuria laatueroja. Kaikki istuimet eivät suinkaan täytä testin tiukkoja testivaatimuksia.

Toisaalta tässä testissä kaikki hyvän tai tyydyttävän arvosanan saaneet istuimet ovat liiton mukaan osittain selvästi lakisääteisiä vaatimuksia turvallisemopia. Istuinten kehittelyssä on myös otettu huomioon kuluttajansuojatesteissä esitetyt tiukemmat vaatimukset.

Istuinkohtaiset arviot löytyvät Autoliiton sivuilta.

Myös istuimen oikea käsittely vaikuttaa

Kun istuin on ostettu, tulee opetella sen oikeaoppinen käsittely. Käyttöohjeita on noudatettava.

Jos istuin ei ole asennettu oikein, se ei suojaa lasta parhaalla mahdollisella tavalla onnettomustilanteessa. 

– Istuinta hankittaessa kannattaa lähteä omalla autolla ja lapsen kanssa asiantuntevaan kauppaan, jossa sopivaa istuinta voi ennen ostopäätöstä kokeilla omassa autossa. Jonkun tuntemattoman istuimen hankkimista verkosta ei voi suositella, Autoliiton viestintäpäällikkö Jukka Tolvanen toteaa tiedotteessa.

Katso myös: Millaisia virheitä turvaistuinten kanssa on tehty onnettomuuksissa, joiden seurauksena lapsi on menehtynyt?

Lapsia menehtyy turvaistuinten väärän käytön seurauksena 3:04
Onnettomuustietoinstituutti julkaisi lokakuussa raportin, joka valottaa syitä vuosina 2011–2020 liikenneonnettomuuksissa menehtyneiden lasten kuolinsyiden taustalla. Liikenneturvallisuustutkija Niina Sihvola kertoo, millaiset turvaistuinvirheet voivat kohtalokkaita.

Lähde: Autoliitto

Lue myös:

    Uusimmat