Herkutellaan omenoilla

Oletko pulassa runsaan omenasadon kanssa? Omenoiden säilönnästä on sadellut kysymyksiä. Omenathan ovat parhaimmillaan ja maistuvat sellaisenaan ihanilta. Kotimaiset omenat voi syödä kuorineen. Yli puolet omenan sisältämästä arvokkaasta C-vitamiinista sijaitsee kuoressa ja siitä saadaan myös elimistölle tarpeellista kuitua. Omenissa on myös runsaasti flavonoideja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja. Myös omenien energiapitoisuus on alhainen. Sadassa grammassa eli keskikokoisessa omenassa on vain 37 kilokaloria (155 kJ) eli vain noin puolet yhden täytekeksin energiamäärästä. Omena päivässä pitää lääkärin lotolla!

Runsas omenasato aiheuttaa ruuhkia myös mehustamoille. 50 kilosta omenia voi saada jopa 40 litraa pastöroitua omenamehua. Eikä hintakaan päätä huimaa.

Itse tekemällä omenasäilykkeitä voi maustaa oman mielen mukaan ja saada näin persoonallisia herkkuja. Omenachutney on oivallinen joululahjaidea. Omenajälkiruoista kestosuosikkeja ovat toskaomenat ja muut omenapaistokset. Tässä muutama resepti herkutteluhetkiin ja säilönnän saloihin.

Tosca-omenapaistos


5 hapahkoa omenaa
Päälle:
50 g margariinia tai voita
1,5 dl fariinisokeria
1,5 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl maitoa
50-100 g rouhittuja manteleita tai mantelilastuja

Halkaise omenat, poista siemenkota ja leikkaa ne lohkoiksi. Levitä omenalohkot laakeahkoon voideltuun vuokaan. Sulata kattilassa margariini. Lisää joukkoon fariinisokeri, vehnäjauhot ja maito. Anna seoksen kiehahtaa. Sekoita joukkoon mantelirouhe tai mantelilastut. Kaada seos vuokaan omenalohkojen päälle. Kypsennä paistosta 200 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 25-30 minuuttia. Anna jäähtyä haaleaksi ennen tarjoilua ja tarjoa vanilijakastikkeen kanssa.

Piparkakkuomenat mikroaaltouunissa

3 hapanta omenaa
n. 25 g voita
0,5-1 dl vaahterasiirappia
4-6 piparkakkua
vaniljajäätelöä

Kuori omenat. Halkaise ja poista siemenkodat. Laita mikroaaltouunin kestävän vuoan pohjalle puolet voista pieninä nokareina. Murenna pohjalle myös muutama piparkakku. Aseta omenat päälle ja valuta vaahterasiirappi omenoille. Murenna omenoiden päälle muutama piparkakku ja loppu voi nokareina. Kypsennä omenoita mikroaaltonuunissa teholla II tai 6-8 noin 5-6 minuuttia. Koristele kokonaisilla piparkakuilla. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa lämpiminä.

Omena-rahkapiirakka

8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl soodaa
2 tl vanilijasokeria
250 g sulatettua margariinia
1-2 munaa
2 dl piimää

Täyte:
2 tlk maitorahkaa
1 1/2 - 2 dl sokeria
2 munaa
2 tl vanilijasokeria
1 sitruunan kuori ja mehu
6-10 omenaa

1. Sekoita pohjataikinan kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon sulatettu rasva. Jaa taikina kahteen osaan. 2. Lisää toiseen osaan muna ja piimä. Kaada tämä taikina leivinpaperille uunipannulle ja tasoita. 3. Sekoita täytteen aineet keskenään ja levitä rahkaseos seuraavaksi taikinan pinnalle. (Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää joukkoon sokerit, rahka, sitruunan mehu ja raastettu kuori 5. Ripottele päällimmäiseksi jäljelle jäänyt murumainen taikinaseos. 6. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Omenachutney

1½ kg happamia omenia
1 sitruuna
5 pientä sipulia
6 valkosipulin kynttä
4 dl punaviinietikkaa
9 dl fariinisokeria
1 dl rusinoita
3 rkl jauhettua inkivääriä
2 tl suolaa
2 banaania

Kuori omenat, poista siemenet ja paloittele. Pese ja viipaloi sitruuna ohuiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Laita omenat, sipulit j sitruunaviipaleet kattilaan. Purista valkosipulin kynnet ja kaada etikka joukkoon. Kuumenna ja keitä noin 15 minuuttia. Lisää loput aineksista. Keitä vielä 15 minuuttia. Lisää banaani vasta keittämisen loppuvaiheessa. Seos muistuttaa valmiina marmeladia. Annostele chutney pieniin tölkkeihin ja sulje heti. Anna jäähtyä ja säilytä viileässä.

Chutney sopii hyvin possu ja broileriruokien maustamiseen ja lisäkkeeksi.

Omenahilloke

n. 2 kg omenoita
n.1½ dl vettä
1 kg hillosokeria
1 tl kanelia
ripaus inkivääriä

Kuori ja paloittele omenat. Keitä omenoita vesitilkassa kattilassa sekoitellen (pohjaa myöten). Lisää sokeri ja mausteet, kun omenat ovat jo hieman pehmenneet. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Annostele hilloke pestyihin ja kuumennettuihin tölkkeihin piri pintaan. Sulje heti huolellisesti keitetyillä kansilla. Säilytä viileässä. Hilloke tummuu säilytyksessä.

Omena-pihlajanmarjamarmeladi

n. 1 l pihlajanmarjoja
4 hapanta omenaa
2-3 dl vettä
n. 1 l hillosokeria

Huuhdo pihlajanmarjat. Kuori omenat, poista siemenkodat ja paloittele. Keitä marjoja ja omenia veden kanssa noin 30 minuuttia. Soseuta. Lisää sokeri. Kuumenna kunnes sokeri sulaa. Tee hyytymiskoe. Tiputa pari tippaa seosta kylmälle lautaselle. Jos seos hyytyy jäähdyttyään, purkita puhtaisiin, kuumiin tölkkeihin ja sulje heti kannella. Jos seos ei heti hyydy, jatka keittämistä ja lisää tarvittaessa sokeria.

Lue myös:

    Uusimmat