Herkullista terveysruokaa: Näin elät pitkään syömällä hyvin

Jokainen lienee samaa mieltä siitä että italialainen ruoka on herkullista. Italialaiset ravintolat ovatkin levinneet maailman jokaiseen kolkkaan. Herkullisuuden lisäksi välimeren alueen ruokavalion on todettu olevan myös yksi maailman terveellisimmistä ruokavalioista.

Nämä ainekset ovat italialaisen keittiön kulmakivi. Pidä siis huoli että keittiöstäsi löytyy aina näitä raaka-aineita, ja italialaisen aterian kokkaaminen onnistuu sinulta helposti milloin tahansa.

1. Tuore basilika

Tuore basilika on italialaisen keittiön ykkösmauste. Basilika sopii mausteeksi lähes mihin tahansa: pastakastikkeisiin, salaatteihin, pataruokiin, salaatinkastikkeisiin, kalan mausteeksi tai voileipiin. Lisäksi basilikalla on myös terveysvakutuksia. Välimeren maissa basilikan on uskottu vahvistavan sydäntä, helpottavan ruoansulatusta ja lievittävän masennusta. Säilytät basilikan oikein näin: ostaessasi basilikan kaupasta ruukussa, revi kasvi mullasta irti juurineen. Laita basilikan juuret veteen jotta ne saavat tarpeeksi kosteutta ja kasvi pysyy elinvoimaisena ja tuoreena pitempään. Basilika on ehdottomasti parhaimmillaan käytettynä tuoreena, ja se tulisi lisätätä keitettävään ruokaan viime hetkellä, koska keittäminen heikentää sen maun nopeasti.

2. Tomaatit

Tomaatit ovat yksi monipuolisimmista ja maukkaimmista vihanneksista ruoanlaitossa. Italialaisille tomaatti on kuin peruna suomalaisille ja italialaisessa keittiössä tomaatti kuuluukin tavalla tai toisella suurimpaan osaan ruokalajeista. Herkullisen makunsa lisäksi tomaatit ovat myös terveellisiä. Tomaatti sisältää runsaasti terveellistä punaista väriainetta, lykopeenia, jonka on todettu vähentävän riskiä sairastua sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen. Tölkissä ostettavan tomaattimurskan sijaan kokeile valmistaa tomaattikastike ruokiin itse tuoreista tomaateista. Säilytä tomaatit aina huoneenlämmössä, sillä jääkaapissa tomaatit menettävät makunsa ja mehevyytensä. Säilyttämällä tomaatteja huoneenlämmössä tomaatit kypsyvät mehukkaammiksi ja muuttuvat maultaan makeammiksi.

3. Pasta

Italialaiset ovat syöneet pastaa jo vuosisatoja, ja italiassa reseptejä erilaisille pastaruoille onkin rajattomasti. Italialaiset syövät pastaa päivittäin, niin arkena kuin juhlana. Kuivapasta säilyy lähes loputtomiin, joten voit ostaa sitä kaapin pohjalle kerralla useampaa eri laatua. Pastaa voit käyttää perinteisten pasta-annosten lisäksi myös keittoihin, munakkaisiin, salaatteihin ja erilaisiin uunissa paistettaviin vuokaruokiin. Mikäli haluat ruokaan lisää kuitua, vaihda vaalea pasta silloin tällöin täysjyväpastaan.

4. Valkosipuli

Valkosipuli on välttämätön raaka-aine italialaisessa keittiössä. Pidä siis aina kotonasi valkosipulia, sillä se sopii maun antajaksi melkein mihin tahansa ruokaan. Valitse kaupassa valkosipuli joka on kiinteä, ja jonka kuori ei ole päässyt rikkoutumaan. Näin varmistat ettet saa pilaantunutta valkosipulia. Muista säilyttää valkosipuli aina huoneenlämmössä.Valkosipuli on myös todellinen terveysrohto, sillä se ehkäisee verisuonten kovettumista ja laskee veren kolesteroli-, rasva-aine ja sokeripitoisuutta.

5. Balsamico

Balsamicoviinietikka sopii käytettäväksi niin salaatinkastikkeisiin kuin lihan tai kalan seuraksi tehtäviin kastikkeisiinkin. Aito italialainen balsamico tulee Modena-nimisestä kaupungista Pohjois-Italiasta. Mikäli siis haluat ostaa viinietikoiden kuningasta, valitse kaupanhyllyltä Balsamico di Modena- tekstillä varustettu viinietikkaa. Kokeile balsamicoa myös leivän kanssa: kaada lautaselle oliiviöjyä ja balsamicoa ja dippaa leipäpalaasi öljy-viinietikkaseoksessa. Herkullista.

6. Ricotta

Pehmeä ricottajuusto sisältää runsaasti A-vitamiinia ja kalsiumia. Maultaan pehmeä ja makea juusto sopii niin suolaisiin kuin makeisiin ruokiin, että syötävänä sellaisenaan. Kokeile jälkiruoaksi ricottaa hunajan kanssa. Ricotta sopii mainiosti myös kakkuihin ja leivonnaisiin.

7. Parmesaani

Parmesaanijuusto, eli italialaisittain parmiggiano reggiano on italialainen pitkään kypsytetty kova juusto. Parmesaanijuustoa on valmistettu italiassa samalla reseptillä jo yli 800 vuotta, kenties siksi siitä onkin muodostunut yksi italialaisen keittiön kulmakivistä. Käytä parmesaania pastaruokien tai keittojen päälle raastettuna, mutta muista että italiassa parmesaania ei käytetä kalaa-tai mereneläviä sisältävissä ruokalajeissa. Voit napostella parmesaania myös sellaisenaan punaviinin tai kuohuviinin kanssa. Kokeile lisäksi parmesaania jälkiruoaksi hunajan kanssa nautittuna.

8. Oliivit

Oliivit sisältävät runsaasti kolesterolia alentavaa hyvälaatuista rasvaa, E-vitamiinia ja antioksidantteja. Oliivin väri kertoo oliivin kypsyysasteesta niiden poimimishetkellä. Vihreät oliivit on poimittu hieman raakoina, siksi niiden maku on usein kitkerämpi kuin mustilla oliiveilla. Vinkiksi kauppareissulle voisi sanoa, että kilohintaan kaupan herkkutiskillä myytävät oliivit ovat yleensä maukkaampia kuin purkki-tai tölkkioliivit. Lisää oliiveja pastakastikkeisiin, salaatteihin ja itse leivottuihin leipiin, tai napostele sellaisenaan. Oliivit ovat terveellinen valinta naposteluhimon iskiessä. Osta kotiisi siis oliiveja ja jätä sipsit tällä kertaa ostamatta.

9. Mozzarella

Italialaisten ehdoton suosikkijuusto on runsaasti kalsiumia sisältävä mozzarella. Etelä-Italiasta, Napolin seudulta kotoisin oleva mozzarella valmistetaan perinteisesti buffalon maitoon. Suomessa kauppojen hyllyillä olevat mozzarellat on kuitenkin valmistettu tavalliseen lehmänmaitoon. Mozzarella sulaa pehmeäksi lämmitessään, joten se sopii käytettäväksi erinomaisesti pastaruokiin, pizzaan ja lasagneen sekä muihin uuniruokiin. Mozzarella sopii myös salaatteihin ja suolaisiin piiraisiin. Mozzarellan parhaat ystävät ovat tomaatti, basilica ja oliiviöly, ja näistä raaka-aineista syntyykin italian tunnetuin salaatti: caprese.

Lähde: Huffington Post: Essential Italian Ingredients

Riika Nykänen/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja