Herkästi tarttuva vatsatauti jyllää nyt Suomessa – THL muistuttaa ehdottoman tärkeästä asiasta

Noro jyllää - miten välttää tartunta? 6:24
KATSO MYÖS: Norovirus on jokavuotinen kiusa. Tartunnan välttämisestä keskusteltiin Huomenta Suomessa vuonna 2019.

Suomalaisia koettelee tällä hetkellä noroviruskausi. Myös pääministeri Sanna Marin kertoi olleensa pois työtehtävistä sairastuttuaan vatsatautiin. THL muistuttaa huolellisen hygienian tärkeydestä.

Tartuntatautirekisteri kirjasi viime vuonna norovirustapauksia yli 1800 tapausta. Tänä vuonna tähän mennessä tapausmäärä on noin 350.

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen erikoistutkija Haider Al-Hello kertoo, että useita norovirustyyppejä kiertää tällä hetkellä samanaikaisesti.

Tauti ei kuitenkaan poikkea juurikaan viimevuotisesta: se ilmenee samaan aikaan keväästä kuin viime vuonna.

– Tämä näyttää ihan tavanomaiselta noroviruskaudelta. Maaliskuun loppuun mennessä pitäisi lähteä tapaukset alenemaan. Seuraamme tilannetta tiiviisti, Al-Hello kertoo.

Vatsakipua, pahoinvointia, ripulia

Taudin itämisaika on 12–48 tuntia. Oireet voivat alkaa äkillisesti, ja niihin liittyy kouristava vatsakipu, pahoinvointi ja oksentelu. Valtaosa kokee myös ripulia, joka on yleisesti ottaen lyhytkestoinen ja lievä.

Osalla voi ilmetä myös lämpöilyä, joka voi erottaa taudin bakteeritoksiinien aiheuttamista ruokamyrkytyksistä.

THL kertoo, että oireet menevät ohitse 12–72 tunnin aikana. Hengitystieinfektioissa käytössä olevasta kasvomaskista ei ole noroviruksen tarttumisen kannalta hyötyä.

– Norovirustapauksessa oksennusrefleksin saanut henkilö ei voi pitää kasvomaskia. Sitä ei suositella sairaalle ihmiselle. 

THL muistuttaa tärkeästä asiasta – muista myös näiden elintarvikkeiden keittäminen

Norovirukset ovat erittäin herkästi tarttuvia, ja tartunta voi tapahtua suoraan henkilöstä toiseen. Se voi tarttua kosketuspintojen kautta, aerosolitartuntana tai esimerkiksi veden tai elintarvikkeiden kautta.

Al-Hello suositteleekin tällä hetkellä kaikkia ravintola- ja elintarvikealalla työskenteleviä kiinnittämään huomattavaa tarkkaavaisuutta hygieniaan.

– Todella tärkeää on tällä hetkellä se, että kaikki ravintoloissa ja kouluissa työskentelevät kokit pesevät huolellisesti kädet. Jos sairastut elintarviketyössä, näiden henkilöiden tulisi olla poissa työstä vähintään 2 vuorokautta oireiden loppumisen jälkeen.

Al-Hellon mukaan noroviruskautena myös tiettyjen elintarvikkeiden kautta on helposti saada virus. 

– Raa'at simpukat ja osterit: ne kannattaa nyt keittää, ennen kuin syö. Marjoissa sama juttu: varsinkin ulkomaalaiset pakastemarjat kannattaa keittää.

Myös vihannesten ja huolellinen peseminen on suositeltavaa tällä hetkellä.

Estääkseen norovirustartunnan leviämisen, myös vaatteiden, petivaatteiden sekä kodin pintojen puhtauteen kannattaa kiinnittää huomiota.

Vaatteiden kanssa kuuma vesi ja pintojen kanssa klooripitoinen puhdistusaine tehoavat viruksen hävittämiseen pinnoilta.

Katso myös: Milloin lääkäriin vatsataudin oireista?

Vaivaako vatsatauti? Hakeuduthan näistä oireista lääkäriin 1:47
Hakeudu näistä oireista lääkäriin.

Lue myös:

    Uusimmat