Mainos

Helsingin pörssiä uhkaa yrityskato

Pörssin vuosi on ollut alavireinen ja alakuloinen. Kurssit ovat valuneet alas tasaista tahtia, Nokian sävyttämästä Hex-indeksistä on tänä vuonna sulanut kolmannes.

Parhaiten pärjänneiden joukosta nousevat esiin pörssistä poistuvat yhtiöt. Silja Line myytiin Britanniaan, samoin Hartwall. Avesta Polaritin Outokumpuun sulautuminen ja Koneen Partekin osto ovat kotimaisia yritysjärjestelyjä. Tänä vuonna tehdyt yrityskaupat poistavat pörssilistalta monta isoa ja hyvin pärjännyttä yhtiötä.

Helsingin pörssiä uhkaakin yrityskirjon kaventuminen, periferia-pörssin asema, pelkää pankkiiriliike.

-Kyllä se on itse asiassa erittäin iso riski. Ja se taas johtaa siihen, että eurooppalaiset sijoittajat unohtavat helpommin ja helpommin Helsingin pörssin, sanoo pääanalyytikko Sabah Samaletdin Aktia
Securitiesista.

Pörssi ei ole yhtä huolissaan yrityskauppojen vaikutuksesta pörssiyhtiöiden määrään.

-Kyllä meillä on hyvä yrityspohja Suomessa ja siinä mielessä minä uskon, että suomalaisista yrityksistä löytyy ehdottomasti riittävä pohja pörssitoimintaan, kertoo Hexin toimitusjohtaja Jukka Ruuska.

Nokia-vetoisuuden ohella Helsingin pörssin ongelmana onkin yritysten pienehkö koko. Kansainvälisiä sijoittajia on vaikea houkutella, jos pienet yritykset eivät kiinnosta edes analyyseja tekeviä investointipankkeja.

-Suomi tarvitsee kansainvälisiä yrityksiä. Kysymys ei ole pelkästään siitä, tarvitseeko pörssi niitä. Meidän oman pääomahuoltomme takia tarvitaan tänne kansainvälisiä sijoittajia, Samaletdin sanoo.

Pörssille vuosi on ollut kohtuullinen, kaupankäyntimäärässä ollaan viime vuotta 8 prosenttia jäljessä. Ensi vuodesta kukaan ei osaa sanoa mitään varmaa.

(MTV3)

(Talousuutiset 11.11.2002).

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.