Helsingin poliisilla tutkinnassa poikkeuksellinen etnistaustainen katujengi – väkivaltarikosyksikkö tutkii törkeää kiristystä

5:19
Rikostoimittaja Pekka Lehtinen kertoo etnistaustaisen jengin kiristysjutun taustoista MTV Uutiset Livessä.

MTV:n Rikospaikka-ohjelman tietojen mukaan Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön tutkinnassa on laajaa etnistä taustaa omaava katujengi tai yhteenliittymä, jonka epäillään syyllistyneen muun muassa kiristykseen, ryöstöön ja pakottamiseen loppukesällä Helsingissä.

Uhrina oli vuonna 1995 syntynyt syntyperäinen suomalainen mies.

Poliisi epäilee, että törkeä kiristys tapahtui uhrin asunnossa Pihlajistossa elokuussa. Rikospaikka-ohjelman tietojen mukaan asuntoon meni tuolloin viiden epäillyn porukka. Siihen kuului kaksi somalia, kaksi kurdia ja yksi albaani. 

Asianomistaja oli aiemmin lainannut yhdeltä epäillyltä 400 euroa ja maksanut sen takaisin. Epäiltyjen mukaan maksu oli kuitenkin viivästynyt ja siksi maksettavaksi vaadittiin 5000 euroa. Poliisin mukaan kyse on laittomasta saatavasta.

Epäillyt tekijät olivat kiristämisen ohella myös pahoinpidelleet uhria asunnossa ja vieneet häneltä sekä television että puhelimen. Lisäksi he olivat ottaneet uhrin auton pantiksi siihen asti, kunnes ”saatava” olisi kuitattu.

Uhri lopulta maksoi 5000 euroa useammassa erässä lainattuaan summan isältään.

Vaatimus myös isälle

Tämän jälkeen epäillyt ryhtyivät kiristämään lisää rahaa. Tällä kertaa vaatimus esitettiin pojan kautta myös isälle ja summa oli nyt 6000 euroa. Sitä tehostettiin uhkalla pahoinpitelystä. Tässä vaiheessa asianomistaja vei tapauksen poliisin tietoon.

6000 euroa oli sovittu luovutettavaksi Viikinmäessä. Asianomistaja ei kuitenkaan tullut kyseiseen tapaamiseen vaan kolmea epäiltyä seurasivat paikan päällä poliisin tarkkailijat. Myöhemmin epäiltyjä otettiin kiinni ja vangittiin.

Vangittuna on edelleen neljä epäiltyä, kaikkiaan vangittuna on ollut kuusi henkilöä. Heitä epäillään törkeästä kiristyksestä, pakottamisesta, törkeän kiristyksen yrityksestä ja ryöstöstä.

MTV:n tietojen mukaan poliisi epäilee, että jengiin kuuluu vajaat kymmenen henkilöä. Mitään erityistä nimeä jengi ei tiettävästi ole käyttänyt. 

Iältään epäillyt ovat noin 20-30 -vuotiaita, ja he ovat asuneet Suomessa pitkään. 

Laittoman saatavan perimisen taustalla on epäilyn mukaan jollain tavalla huumekauppa.

Rikospaikka keskiviikkoisin klo 22.35 MTV3-kanavalla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja