Helppo hiivaleipä 25.10.2001

Toim. Kaarina Roininen

5 dl maitoa tai vettä
30 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
2 tl suolaa
1-2 rkl siirappia
1 dl ruis-, vehnä- tai kauralesettä
10-11 dl hiivaleipävehnä- tai vehnäjauhoja
½ dl öljyä
1. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva.
2. Lisää suola, siirappi sekä valitsemasi leseet.
3. Alusta taikinaan jauhot, älä kuitenkaan lisää kaikkia jauhoja kerralla vaan jätä 1-2 dl alustamisen lopussa lisättäväksi.
4. Lisää öljy ja tarvittaessa jauhoja. Taikina saa olla tiiviimpää kuin sämpylöitä leivottaessa. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kooltaan noin kaksinkertaiseksi.
5. Voit leipoa taikinasta halutessasi kolme erilaista leipää. Ota taikinasta vajaa kolmannes ja jaa lopputaikina kahteen osaan.

Puolikuuleipä:

Kauli vajaa kolmannes taikinasta pyöreäksi levyksi halk. noin 30 cm. Voitele puolet taikinan pinnasta munalla ja ripottele päälle noin 1 dl persilja-ruohosipulisilppua. Ripottele päälle 1-2 dl juustoraastetta ja 1-2 tl Provancen yrttiä. Käännä täyttämätön puoli taikinasta päälle ja nosta leipä pellille leivinpaperille. Anna kohota. Voitele munalla ja ripottele pinnalle juustoraastetta sekä auringonkukan- ja pellavansiemeniä. Kypsennä 200 asteessa uunin keskiritilätasolla noin 20 minuuttia.

Hiivaleipä:

Leivä toisesta taikinapalasta pyöreä leipä ja pane se pellille leivinpaperille. Voitele pinta heti maidolla ja ripottele päälle reilusti jauhoja. Vedä kädellä edestakaisin leivän pintaa niin jauhot levittyvät tasaisesti. Anna kohota. Leikkaa terävällä veitsellä viiltoja leivän pintaan. Kypsennä 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla 35-40 minuuttia.

Vuokaleipä:

Jaa lopputaikina neljään osaan. Leivo osista noin 35 cm:n pituiset tangot. Letitä kaksi tankoa yhteen ja yhdistä lopuksi vielä molemmat letitetyt tangot keskenään. Nosta vuokaan ja anna kohota. Voitele maidolla tai munalla ja ripottele päälle leseitä. Paista kuten hiivaleipä.

Lue myös:

    Uusimmat