Mainos

Heinäluoma ehdottaa Gripeneitä - koneella onneton historia

Eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman (sd) esille nostamat Jas Gripen -hävittäjät saivat kyseenalaisen maineen koneen alkuaikoina sattuneiden maahansyöksyjen vuoksi.

Ruotsalaishävittäjä syöksyi maahan ensimmäisen kerran koelentovaiheessa 1989. Koneen laskeutuminen Linköpingin lentokentälle epäonnistui ja hävittäjä pyöri ympäri monta kertaa. Neljä vuotta myöhemmin näytöslennolla ollut kone syöksyi ihmisten sekaan Tukholman keskustassa. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut vakavasti.

Palveluskäyttöön Jas Gripen -hävittäjä otettiin Ruotsin ilmavoimissa vuonna 1997. Sen jälkeen konetyypille on sattunut kolme onnettomuutta palveluskäytössä vuosina 1999, 2005 ja 2007.

Puhemies Eero Heinäluoma nosti esille Huomenta Suomen Torstaikabinetissa pohjoismaisen puolustusyhteistyön tiivistämisen myös hankintojen osalta.

– Jos pohjoismaat pääsisivät tilanteeseen, että meillä olisi yhteinen konetyyppi käytössä, niin siitä tulisi älyttömiä säästöjä niin hankinnoissa, huolloissa kuin säästöissäkin, Heinäluoma sanoi.

Ruotsin lisäksi Jas Gripen -hävittäjiä on käytössä tällä hetkellä muun muassa Etelä-Afrikassa, Thaimaassa, Unkarissa ja Tsekissä.

Katso Youtube-video epäonnistuneesta laskeutumisesta vuodelta 1989:

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.