Mainos

Heinäluoma väläytti Suomelle ruotsalaishävittäjiä

Hallitus linjaa tänään Suomen turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa tuleviksi vuosiksi. Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd) toivoo, että puolustusvoimien rahoitusta saataisiin palautettua asteittain seuraavalla vaalikaudella.

– Suomi tarvitsee uskottavan puolustuksen, ja kansan on oltava valmis laittamaan siihen voimavaroja, MTV3:n Huomenta Suomen Torstaikabinetissa vieraillut Heinäluoma kertoi.

Puolustusvoimat on joutunut kovaan leikkuriin, kun Suomi on yrittänyt saada talousongelmiaan taittumaan. Heinäluoman mukaan puolustusvoimat tarvitsisi pärjätäkseen vähintään noin puolitoista prosenttia maan kansantuotteesta.

– Siitä kakusta osa on myös turvallisuutemme hyväksi, Heinäluoma muistuttaa.

Selonteon on odotettu määrittelevän muun muassa Suomen suhteen pohjoismaiseen turvallisuus- ja puolustusyhteistyöhön. Heinäluoman mukaan pohjoismaisen yhteistyön tiivistämisestä olisi hyötyä etenkin maiden puolustusteollisuudelle. Ruotsi osti Suomelta jo panssariajoneuvo Paseja, ja nyt Heinäluoma nosti esiin ajatuksen ruotsalaisten Jas Gripen -hävittäjien hankkimisesta.

– Ilmahankinta on tulossa eteen, ja pidämme ruotsalaisen vaihtoehdon esillä. Jos pohjoismaat pääsisivät tilanteeseen, että meillä olisi yhteinen konetyyppi käytössä, niin siitä tulisi älyttömiä säästöjä niin hankinnoissa, huolloissa kuin käytössäkin.

Heinäluoma muistuttaa, että pohjoismaiden ilmavoimilla on konevahvuudeltaan Euroopan vahvimmat ilmavoimat.

Vielä sotien aikaan Ruotsi suhtautui puolueettomuuteensa tiukasti. Heinäluoman mukaan tämä ei saisi värittää liikaa Ruotsin nykyisten puolustusvoimien mainetta.

– He ovat nyt valmiita apuun kriisin syttyessä. Tarkoituksena on saada yhteistyö toimimaan niin sateella kuin auringon paistaessa, puhemies maalailee.

Neuvostoliiton aikaan itänaapurissa ei katsottu pohjoismaista puolustusyhteistyötä hyvällä. Heinäluoma uskoo, että Venäjälläkin ajatukset ovat lieventyneet.

– Tutkijat ovat kritisoineet Venäjälläkin sitä, että maa oli aikoinaan liian kriittinen pohjoismaiseen yhteistyöhön. Sieltäkin on tulossa uusi sukupolvi, joka katselee avarampien silmälasien lävitse.

Islannin ilmavalvonta avunantoa, ei yhteistyötä

Suomen mahdollinen osallistuminen saarivaltion ilmavalvontaan sen sijaan hämmästyttää Heinäluomaa. Suomen olisi tarkoitus valvoa Islannin ilmatilaa muutamalla hävittäjällä talvella 2014.

– Islanti ei ole mukana pohjoismaisessa yhteistyössä eikä maalla ole puolustusvoimia. Osallistumistamme ei voi kutsua yhteistyöksi, vaan avunannoksi, Heinäluoma luonnehti.

Heinäluoma ei näe, että operaatiolla hivutettaisiin Suomea kohti puolustusliitto Naton jäsenyyttä.

– En usko hivuttautumiseen, ei Natoon salaa pääse.

(MTV3)

Katso eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman haastattelu: (Huomenta Suomi 20.12.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.