"Jumalan rottweiler" on poissa – paavi Benedictus nousi taustalta valokeilaan ja poistui sieltä historiallisesti omasta tahdostaan

Emerituspaavi Benedictus XVI on kuollut – näin hänet muistetaan 2:23
Emerituspaavi Benedictus XVI on kuollut – näin hänet muistetaan

Emerituspaavi Benedictus XVI on kuollut, Vatikaani tiedottaa. Benedictus oli ensimmäinen paavi kuuteen vuosisataan, joka ei jatkanut virassaan kuolemaansa saakka.

Vatikaanin mukaan Benedictus kuoli kotonaan Mater Ecclesiae -luostarissa varhain lauantaina.

Paavi Franciscus kertoi jo keskiviikkona emerituspaavin olevan hyvin sairas, ja pyysi ihmisiä rukoilemaan tämän puolesta.

Saksalaisesta Joseph Ratzingerista tuli paavi Benedictus XVI vuonna 2005 paavi Johannes Paavali II:n kuoleman jälkeen. Sitä ennen hän oli toiminut muun muassa Münchenin arkkipiispana ja tärkeänä taustavaikuttajana Vatikaanissa kirkon perinteisen opetuksen vaalijana. 

Benedictus oli vankkumaton konservatiivi, joka vastusti niin aborttia, ehkäisyä, homoseksuaalisuutta, pappien avioliitto-oikeutta kuin naispappeuttakin. Häntä luonnehdittiin lempinimellä Jumalan rottweiler. 

Hän suhtautui epäillen myös muita uskontoja kohtaan, ja piti kiinni katolisen kirkon asemasta ainoana oikeana kirkkona. Huomiota herätti esimerkiksi lausunto islamista vuonna 2006.

Saksan-vierailunsa yhteydessä pitämässään puheessa Paavi lainasi 1300-luvun keisaria, jonka mukaan profeetta Muhammed oli tuonut maailmaan pahoja ja julmia asioita, kuten käskyn levittää islamia miekalla. 

Myöhemmin paavi sanoi olevansa "syvästi pahoillaan" reaktioista, joita hänen puheensa oli herättänyt. Paavin mukaan kiukkua muslimimaissa nostattanut lainaus ei heijastellut hänen omia henkilökohtaisia mielipiteitään.

Väsynyt paavi eläkkeelle skandaalin jälkimainingeissa

Benedictus ei ollut edeltäjänsä Johannes Paavali II:n kaltainen kansanvillitsijä, vaan ennemminkin hillitty pohdiskelija ja teoreetikko. 

Katolista kirkkoa ravistelleet pedofiliaskandaalit jatkuivat Benedictuksen kaudella. Hän sai itsekin moitteita hyväksikäyttöön syyllistyneiden pappien suojelusta Saksassa ajalta ennen kuin hänestä tuli paavi. Benedictus esitti julkisen anteeksipyynnön hyväksikäytön uhreille vuonna 2008.

Hänen kautensa loppupuolella alkoi Vatileaks-skandaali, jossa Vatikaanista vuotaneet asiakirjat paljastivat kirkon piirissä tapahtuneita taloudellisia väärinkäytöksiä. 

Melko pian tämän jälkeen helmikuussa 2013 Benedictuksesta tuli ensimmäinen virastaan eronnut paavi noin 600 vuoteen. Virallinen syy oli voimien ehtyminen niin henkisesti kuin fyysisesti. 

Viimeiset vuotensa Benedictus vietti hiljaiseloa luostarissa Vatikaanissa. Hän kirjoitti elämänsä aikana 66 uskontoaiheista kirjaa ja oli myös klassisen musiikin suuri ystävä. Hänen suosikkisäveltäjänsä oli Wolfgang Amadeus Mozart.

Lue myös:

    Uusimmat