Tutkimus: Yksinäisyys voi olla terveydelle pahempaa kuin tupakointi – vanhentaa ennenaikaisesti

Tyttöjen ahdistus ja yksinäisyys lisääntynyt – miksi? 2:47
KATSO MYÖS: Tyttöjen ahdistus ja yksinäisyys on lisääntynyt, mutta miksi?

Yksinäisyys vaikuttaa kehoomme tietyllä tavalla jopa enemmän kuin tupakointi.

Yksinäisyys ei vaikuta pelkästään psyykkeeseen vaan myös fyysiseen terveyteen, kirjoittaa New York Post.

Tuoreen Standfordin ja Hong Kongin kiinalaisen yliopiston sekä Deep Longevity -yrityksen toteuttamassa tutkimuksessa tarkasteltiin yksinäinäisyyden, levottomuuden ja onnettomuuden tunteen yhteyttä kehon ikääntymiseen.

Tutkimus julkaistiin vanhenemisen tutkimiseen keskittyvässä Aging-julkaisussa.

Löydösten perusteella yksinäisyydellä voi olla terveydelle jopa suuremmat vaikutukset kuin tupakoinnilla.

Yksinäisyys vanhentaa kehoa

Tutkimuksen mukaan yksinäisyys vanhentaa kehoa. Yksinäisyys, onnettomuuden tunne sekä toivottumuus lisäsivät jopa vuoden ja kahdeksan kuukautta ihmisen ikään – viisi kuukautta enemmän kuin tupakointi.

– Kehomme ja mielemme ovat yhteydessä – tämä on tutkimuksemme pääviesti, päätutkija ja hongkongilaisen startup-yritys Deep Longevityn päätiedemies Fedor Galkin kommentoi.

Tutkijat tarkastelivat 12 000 keski-ikäistä ja sitä vanhempaa kiinalaista aikuista, joista kolmasosalla oli vakavia taustalla vaikuttavia olosuhteita, kuten maksa- tai keuhkotauteja, syöpää tai halvauksia.

Osallistujilta selvitettiin myös väestötietoja, sosiaalista ympäristöä, psykologisia olosuhteita sekä sitä, tupakoivatko he sillä hetkellä. Kyselyiden lisäksi tutkijat ottivat verinäytteitä ja käyttivät lääketieteellisiä tietoja määritelläkseen osallistujan biologisen iän.

Biologinen ikä arvioi kehon rappeutumisen verrattuna oikeaan ikään, ottaen huomioon muun muassa perinnöllisyystekijät, elämäntyylin ja painoindeksin. 

Jos ihmisen biologinen ikä on enemmän kuin tämän oikea ikä, tämän keho on teoriassa huonommassa kunnossa kuin sen pitäisi olla.

Psykologisia tekijöitä ei pitäisi jättää huomiotta

Tutkijat vertailivat tutkimukseen osallistuneiden testituloksia selvittäen, mitkä tekijät saivat ihmiset vanhentumaan nopeammin kun heidän olisi pitänyt.

Suurin vaikuttaja oli nimenomaan yksinäisyyden ja onnettomuuden tunne, joka sai ihmisen biologisen iän vanhenemaan noin 20 kuukaudella, tupakointi noin vuodella ja kolmella kuukaudella.

– Päättelymme tulos on se, että psykologisia tekijöitä ei pidä jättää huomiotta ikääntymistutkimuksissa niiden merkittävän biologisen iän vaikutusten vuoksi, tutkimuksessa todetaan.

Tutkimus keskittyi vain keski-ikäisiin ja sitä vanhempiin aikuisiin, joten ei ole vielä selvää, vaikuttavatko psykologiset tekijät samalla tavoin myös nuorempiin ikäryhmiin.

Katso myös: Näin suomalaiset kokevat yksinäisyyden

Kysely: Näin suomalaiset kokevat yksinäisyyden 10:21
Keskustelemassa HelsinkiMission toiminnanjohtaja Tuula Colliander sekä muusikko Robin Packalen.

Lue myös:

    Uusimmat