Yllättääkö vastaus? Tutkijan mukaan tämä on ihmisen parasta aikaa

Mari löysi ihanan tsemppikirjeen ilmapallosta 0:24
Tästä videosta ei voi tulla kuin hyvälle mielelle! Mari löysi ihanan tsemppikirjeen ilmapallosta.

Milloin ihminen on onnellisimmillaan? Yli viisikymppiset eurooppalaiset näyttävät muistelevan erityisen lämpimästi nuorta aikuisuuttaan.

Espanjalaistutkija Begoña Álvarez Vigon yliopistosta esittää analyysissään, että ihminen on onnellisimmillaan 30–34-vuotiaana. Ennen tätä piikkiä onnellisuus on lisääntynyt jyrkästi ja sen jälkeen tunne alkaa vähitellen hälvenemään.

Päätelmät perustuvat SHARELIFE-pitkittäistutkimukseen, johon on osallistunut reilu 17 000 yli 50-vuotiasta henkilöä ympäri Eurooppaa.

Álvarez huomauttaa Social Indicators Research -julkaisussa, että ihmisten onnellisimpana pitämänsä aika oli yleensä pitkä. Puolet vastaajista kertoi, että "elämän paras aika" kesti kaksi vuosikymmentä tai pidempään. Esimerkiksi Ranskassa onnellisuus pysyi samalla tasolla parikymppisestä kahdeksankymppiseksi.

Hyvän olon piikki alkoi hiljalleen laskea ihmisen vanhetessa. Harva oli viidenkympin kieppeillä onnellisimmillaan. Seitsemänkymppisinä oli kaikista pienin todennäköisyys olla onnellisuuden huipulla.

Mikä kolmekymppisten onnea selittää?

Hyvinvointia ja onnellisuutta on toki vaikea mitata, sillä jokainen kokee tunteet omalla tavallaan. Lisäksi aika voi kullata muistot.

Kolmekymppisten onnellisuuspiikkiä voivat selittää ikäkaudelle tyypilliset elämänmuutokset, kuten parisuhde ja lastenhankinta, joita myöhemmin muistellaan lämpimästi.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Perheen, vapaa-ajan ja työn yhdistäminen voi olla hankalaa, mutta ruuhkavuodet koetaan myös tyydyttäviksi. Englantilaisen Emmanuel College -korkeakoulun psykologian apulaisprofessori Clare Mehta kertoo Conversation-sivustolla tutkimuksestaan, jonka perusteella lapset ja työ tuovat kolme-nelikymppisten elämään paitsi kiirettä ja stressiä myös iloa.

Tänä vuonna ilmestyneen kyselyn perusteella kolmekymppisyyttä saatetaan arvostaa myös ikääntymisen pelon vuoksi. Amerikkalaisvastaajat kertoivat alkuvuonna 2021 ilmestyneessä kyselyssä, että olisivat mieluiten lopun ikäänsä 36-vuotiaita. Tällöin keho on vielä nuori ja jaksava, mutta mieli on jo ehtinyt hieman kypsyä.

Nuoruuden onni antaa hyvän pohjan elämälle

Brittitutkija Mehta toivoo lisää ymmärrystä kolme-nelikymppisten onnellisuudesta. Se ei tarvitse vain olla aikaa, jota myöhemmin muistella lämpimästi, vaan myös perusta myöhemmälle elämälle.

Espanjalaistutkija Álvarez esittää, että onnellisuuskäyrä voi vaikuttaa ikäihmisten äänestyskäyttäytymiseen. Vanhemmilla äänestäjillä on tapana suosia poliitikkoja, jotka ajavat heidän asiaansa eli esimerkiksi eläkkeiden korottamista ja terveydenhuoltoon panostamista. Nuorten hyvinvointia sen sijaan edistäisi esimerkiksi koulutukseen ja ilmastotoimiin satsaaminen.

Lue myös:

    Uusimmat