Tutkimus: Vanhempien käytöksellä vaikutusta jälkikasvun elinikään? Näin helikopterivanhemmuus vaikuttaa

Kun lapsi on herkkä, kovistelu ja huutaminen eivät auta – erityisherkkyyttä ei tarvitse korjata tai hoitaa 3:18
KATSO MYÖS VIDEO: Kun lapsi on herkkä, kovistelu ja huutaminen ei auta.

Marraskuussa julkaistun tutkimuksen mukaan vanhempien ylihuolehtiva käytös, helikopterivanhemmuus, näyttäisi lyhentävän lapsen elinikää. 

Miehet, joilla oli lapsuudessaan vain vähän itsenäisyyttä, saattavat olla 12 prosenttia muita suuremmassa riskissä kuolla ennen kuin täyttävät 80 vuotta. Näin kertoo English Longitudinal Study of Aging -tutkimuksessa kerätystä datasta tehty analyysi, jota työsti brasilialais-brittiläinen tutkimusryhmä. Tuloksista kertoo New York Post.

Ylihuolehtivan isän hoivassa aikuisiksi varttuneet naiset omasivat tämän tutkimuksen mukaan 22 prosenttia suuremman riskin kuolla ennen 80-vuotissyntymäpäiväänsä. Toisaalta jos naisen äiti oli ylisuojeleva, ennen kahdeksankymppisiä menehtymisen riski pienentyi 14 prosentilla. 

Lisäksi tutkijat havaitsivat, että vain yhden vanhemman kanssa lapsuutensa eläneillä miehillä oli muita 179 prosenttia suurempi riski kuolla ennen kuin pääsivät 80 vuoden ikään. 

Tutkinnassa suuret ikäluokat

Tutkijat analysoivat dataa 941 osallistujalta. Heistä 445 oli naisia ja 496 miehiä. Osallistujat olivat syntyneet 1950- ja 1960 -luvuilla ja kuolleet vuosien 2007–2018 välillä.

– Kiinnostavinta tutkimuksessamme on se, että voimme näyttää numeroina sen, mistä on keskusteltu vanhemmuuteen liittyen monia vuosia, kertoo tutkimuksen tekoon osallistunut Tiago da Silva Alexandre, gerontologian professori Federal University of São Carlos -korkeakoulusta tiedotteessa.

– Huolehtivat ja rakastavat suhteet isään ja äitiin lapsuudessa heijastuvat koko loppuelämäämme. Meidän tutkimuksemme osoittavat erityisesti sen, että niillä on vaikutusta pitkäikäisyyteen.

Tutkimuksessa tarkasteltiin osallistujien kyselylomakevastauksia. Kyselyissä tiedusteltiin erilaisia asioita, muun muassa perheen rakennetta, tietoja erilaisista sairastetuista infektiotaudeista sekä suhteista vanhempiin lapsuudessa ja nuorena. Eri kategorioiden väliltä etsittiin yhteyksiä, jotta voitaisiin arvioida vanhempisuhteiden vaikutusta elinikään.

Tutkijan mielestä liika hyysääminen ei kannata

Tutkimus keskittyi tarkastelemaan 1950- ja 1960-luvulla syntyneitä ja heidän lapsuudessaan elettiin erilaista maailmanaikaa kuin nyt. Tutkijat arvelevat, että tulokset voisivat silti olla samankaltaisia myöhemmilläkin sukupolvilla.

Tutkimuksen tekoon osallistunut Aline Fernanda de Souza Canelada kertoo, että kultainen keskitie on paras. Lapsi tarvitsee sekä huolenpitoa että tilaa. Hän sanoo, että ylisuojeleva asenne voi aiheuttaa lapselle ongelmia myöhemmällä iällä.

– Lapset tarvitsevat vanhempien tukea ja huolenpitoa, eivät väliin tunkemista, mikä heikentää lapsen autonomiaa, de Souza Canelada kertoi.

Hänen mukaansa psykologian tutkimuksessa on havaittu, että tällainen ihmissuhde on myös heikko, koska lapsi pelkää vanhempaansa. Hän sanoo, että liika ylisuojelevaisuus näyttäisi joidenkin tutkimusten mukaan johtavan muunkinlaisiin ongelmiin, kuten alkoholiongelmaan tai mielenterveyden haasteisiin. 

Katso myös: Jos herätys on seitsemältä, mihin aikaan lapsen pitäisi mennä nukkumaan?

Jos herätys on 7.00, mihin aikaan lapsen pitäisi mennä nukkumaan? Asiantuntija kertoo ohjenuoran 2:06
Asiantuntija kertoo ohjenuoran. 

Lue myös:

    Uusimmat