Harva pääsee poliisia karkuun

Poliisia karkuun ajaa useimmiten päihtynyt, nuori suomalainen mies, selviää poliisiammattikorkeakoulun tuoreesta tutkimuksesta.

Karkuunajoja on tutkittu erittäin vähän. Poliisi itse tietää, että karkulaiset ovat useimmiten nuoria miehiä.

- Tulos on odotettu, mutta erittäin mielenkiintoinen, sanoo ylikomisario Heikki Koskimaa liikkuvasta poliisista.

Tyypillinen tilanne sattuu Koskimaan mukaan kesäviikonloppuna, ja vielä yöaikaan.

- Poliisia lähtee karkuun nuori mies, joka on yksin tai autossa on muita nuoria. He ovat syyllistyneet johonkin rikokseen, minkä takia poliisi haluaa heidät pysäyttää tai heidät halutaan tarkastaa. Ja päihtynyt kuljettaja tekee ratkaisun, että hän lähtee karkuun tai yrittää karkuun, Koskimaa kertoo.

Ylikomisarion mukaan suurin osa pakoyrityksistä päättyy ilman onnettomuuksia. Yli 70 kaikista takaa-ajoista päättyi onnellisesti.

- Noin 30 prosentissa tapauksista pakoon yrittäneelle on sattunut jonkinlainen vahinko. Poliisille eli perässä tulevalle seuraajalle sattuu hyvin harvoin mitään.

Tutkimuksen taustalla on se, että poliisi arvelee pakoonajojen lisääntyneen. Tunne tulee Koskimaan mukaan esimerkiksi siitä, että media nostaa yksittäistapauksia esiin. Tarkkaa tietoa lisääntymisestä ei vielä ole. Tutkimus käynnistettiin myös siksi, että vuonna 2007 poliisi menetti henkensä takaa-ajotilanteessa.

- Yksi syy miksi karkuun lähdetään on elämysten haku. Usein nuoret kaaharit haluavat myös näyttää kavereilleen tai välttää pakenemisella esimerkiksi sakkoja, ylikomisario sanoo. Harva pääsee karkuun.

Koskimaan mukaan poliisi lopettaa ajoneuvon seuraamisen harvoi, mutta esimerkiksi silloin, kun tilanne muuttuu vaaralliseksi kaikille osapuolille, se voidaan lopettaa. Asia selvitetään Koskimaan mukaan kuitenkin aina jälkikäteen.

Poliisi pysäyttää liikenteessä eri syistä arviolta noin pari miljoonaa ajoneuvoa vuodessa.

Lue myös:

    Uusimmat