Hannu Jortikka lataa täyslaidallisen TPS:n ex-valmentajasta – mestariluotsi arvostaa turkulaisseuran rohkeaa ratkaisua

4:58
Videolla TPS:n ja Pelicansin toisen puolivälieräottelun maalikooste.

TPS:n kuusi kertaa mestaruuteen valmentanut Hannu Jortikka on seurannut hyvillä mielin vanhan rakkaan seuransa vahvaa kautta SM-liigassa. Mutta Jortikka ei olisi oma itsensä, jos pientä piikkiäkään ei löytyisi. 

Hannu Jortikka on kritisoinut elämänsä aikana paljon monia ihmisiä ja asioita, mutta nyt hänen äänestään kuuluu iloinen pohjavire.

Talven asuinpaikassa Torremolinoksella on 25 astetta ja meri tyyni. Golfkentät ovat loistokunnossa. Kaiken kruunaa vanhan rakkaan seuran TPS:n hyvin sujunut kausi.

Juttu jatkuu kuvan alla. 

Jortikka heittelee haastattelun väliin muuttuneita SM-liigapelien tilanteita ja antaa niistä veitsenteräviä arvioita.

– Seuraan jääkiekkoa todella paljon, muitakin kuin Tepsin pelejä. SM-liigan lisäksi tulee katsottua KHL-otteluita. Kaikki kanavat näkyvät, Jortikka naurahtaa MTV Urheilun haastattelussa. 

Kuuden mestaruuden miehellä on rintakarvoja arvioida, mikä TPS:ssä on mennyt tällä kaudella putkeen.

– En minäkään olisi kyllä osannut ennen kautta arvata, että TPS on runkosarjassa kolmonen. Toivotaan, että he jatkavat vielä pitkälle.

"Mahtoivatko itsekään uskoa"

Jortikan mielestä TPS teki rohkean ratkaisun, kun se nosti ryppään omia nuoria sisään. Ilman hinnanmaksua siitä ei tosin selvitty.

– Alkukaudesta nuorille pakeille tuli vielä ihan lapsellisia virheitä.

– Markus Nurmi ja Lauri Pajuniemi ovat osoittaneet, että he osaavat muutakin kuin tehdä maaleja. Juuso Pärssinen on mennyt monta potkua eteenpäin, kun jääaika on kasvanut.

Kymmenen ulkomaalaispelaajan palkkaaminen oli niin ikään kova veto, joka onnistui.

– Mahtoivatko he itsekään uskoa, että Josh Kestner on noin hyvä maalintekijä.

– Mutta on TPS myös reagoinut hyvin, ja he hankkivat esimerkiksi Ville Lajusen kesken kauden. Hän on kuitenkin joukkueen ykköspakki.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Helmiselle kehuja

Jortikka jutteli kauden alla vanhan ystävänsä Raimo Helmisen kanssa ja painotti, että apuvalmentajille pitää antaa vastuuta.

Oli kyse sitten Jortikan vinkistä tai jostain muusta, mutta niin Helminen on tehnyt. Hän on saanut apuvalmentajat Sami Salon ja Kimmo Rintasen mukaan toimintaan täysin uudella tavalla. Samalla maalivahtivalmentaja Ari Moisanen on ottanut paljon vastuuta pelillisistäkin asioista.

– Valmentajien määrä on kasvanut vuosien varrella valtavasti. Jos heitä siellä on, pitää antaa selkeä työmaa ja luottoa.

Kaskiselle rapaa

Jortikka ei olisi Jortikka, jos hän ei antaisi palaa kunnolla, kun hän siihen katsoo aihetta. Siteitä ei ole tällä hetkellä mihinkään, joten mielipiteiden arkku on helppo aukaista. 

Vaikka kuvayhteyttä ei ole, on helppo kuvitella, miten "Jore" kohentaa silmälasiensa asentoa Torremolinoksen asunnon terassilla. 

Jortikka antaa kunnolla rapaa Kalle Kaskiselle, joka sai potkut kesken viime kauden. Marko Virtanen otti ohjat marraskuussa 2019.

– Kaskinen ei antanut vastuuta eikä luottanut keneenkään, kaiken piti mennä hänen kauttaan. Olet huono johtaja, jos et luota apulaisiin. Siihen hänen uransa TPS:ssä kaatui, Jortikka heittää.

Juttu jatkuu videon alla. 

16:12
Kalle Kaskinen kommentoi TPS-potkujaan MTV Urheilulle marraskuussa 2019. 

Jortikka ihmettelee edelleen, että Kaskinen ylipäätään palkattiin TPS:n päävalmentajaksi A-nuorista vuonna 2017. 

– Hän oli täysin kokematon. Videoita kyllä katsottiin riittävästi. 

"Pelaajia ei tarvitse enää paimentaa"

Jortikka on lopettanut aktiivivalmennuksen, mutta hän pitää tiiviisti yhteyttä kiekkopiireihin. Usein vanhan koulukunnan valmentajapersoonat lokaavat nykykiekon trendit, mutta Jortikan mielestä jääkiekko on muuttunut pääosin hyvään suuntaan. 

– Vauhti on kasvanut ihan järkyttävästi sääntömuutostenkin takia. Herranjumala, miten jossain NHL-peleissäkin poljetaan päästä päähän. Löysää hetkeä ei ole, ja karvauspeli on kovaa. 

– Sama suuntaus se on jalkapallossakin. Pelaajat ovat vikkeläjalkaisia, he jaksavat juosta ja spurtata. 

Pelaajien vartalotyyppikin on muuttunut kymmenessä vuodessa: penkkipunnertajista on tullut keskimatkan juoksijoita. Jortikan mielestä nykypelaajien motivaatio on eri tasolla kuin hänen aikanaan. 

– Ennen oli paljon lahjakkaita pelaajia,  joille jääkiekko ei ollut niin tärkeää. 

– Pelaajia ei tarvitse enää paimentaa, vaan nykynuorilla on selvät tavoitteet. He elävät urheilijan elämää. 

"SM-liiga ja KHL kuin yö ja päivä"

 SM-liigapelaajien nuoruus tosin vähän kaivelee kokenutta kiekkomiestä. Ero KHL:n "miesliigaan" on valtava. 

– SM-liiga ja KHL ovat kuin yö ja päivä, Jortikka jyrähtää.

– Hyviä pelaajia tulee Suomesta paljon, mutta välillä tulee miettineeksi, että onko meidän ainoa tavoitteemme olla kasvattajasarja. 

SM-liigan 3. puolivälieräottelut torstaina:

Klo 16.00
Pelicans–TPS

Klo 18.30
Kärpät–HIFK
KalPa-Tappara
Ilves-Lukko

Kaikki ottelut katsottavissa cmore.fi-palvelusta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja