Tutkimus: Tällainen ruokavalio voi hidastaa muistin heikkenemistä

KATSO MYÖS: Muistisairaus vai arkipäivän ylikuormitusta? Milloin pitää huolestua?

Tutkimus selvitti, miten kasvispainotteinen ruokavalio vaikuttaa muistiin.

Runsaasti kasviksia ja hedelmiä sisältävä ruokavalio voi auttaa muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen ylläpitämisessä. Neurology-lehden julkaisemassa tutkimuksessa esiin nousivat etenkin ruoat, joissa on paljon kemferoli- ja kversetiini-flavonoideja.

Tutkimukseen osallistui 960 keskimäärin 81-vuotiasta yhdysvaltalaista, joiden ruokavaliota sekä muistia ja muita kognitiivisia mielentoimintoja arvioitiin vuosittain seitsenvuotisen seurannan ajan.

Analyysin perusteella kognitiiviset mielentoiminnot heikentyivät hitaammin osallistujilla, joiden ruokavaliossa oli eniten flavonoideja. Tämä havaittiin verrattuna vähiten flavonoideja ruoastaan saaviin.

Yksittäisistä flavonoideista varsinkin kemferoli ja kversetiini liittyivät hitaampaan kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiseen. Kyseisiä flavonoideja saa muun muassa kaalista, pavuista, teestä, pinaatista, parsakaalista, tomaateista ja omenista.

Yhteydet näkyivät senkin jälkeen, kun analyysissa huomioitiin osallistujien ikä, sukupuoli, fyysinen aktiivisuus, mahdollinen perinnöllinen dementia-alttius, koulutustaso ja mielentoimintoja stimuloivat harrastukset. Tästä huolimatta monet muutkin seikat ruokavalion lisäksi ovat voineet vaikuttaa tuloksiin. Terveellisesti syövät ovat usein muutenkin terveystietoisia, mikä saattaa osaltaan selittää havaintoja.

Arviolta 100 000 suomalaista sairastaa lievää ja melkein yhtä moni pitemmälle ehtinyttä dementiaa.

Katso myös: Toimittaja testasi aivotutkijan kanssa, kuinka hyvin muisti toimii

Toimittaja testasi aivotutkijan kanssa, kuinka hyvin muisti toimii 7:28
Toimittaja teki muistitestin, näin siinä kävi – aivotutkijan mukaan emme nykypäivänä käytä aivojamme fiksusti.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat