Ovatko banaanit terveellisiä vai lasketaanko ne herkuksi? Ravintoasiantuntija selittää

Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja 1:26
Katso myös: Tältä näyttää puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

Ravitsemusterapeutti selittää, miten banaanin eri ravintoaineet tukevat elimistön toimintaa.

Banaaneilla on hieman ristiriitainen maine niiden ravintosisällön puolesta.

Toisaalta banaani sisältää paljon sokeria ja tärkkelystä, mutta toisaalta myös runsaasti kaliumia, B6-vitamiinia, kuituja sekä suoliston terveyttä tukevia prebiootteja. 

Mitkä arvot painavat vaakakupissa enemmän?

Banaanin hyödyt

Banaanit ovat yksiä suosituimmista hedelmistä, ne kun ovat luonnostaan miellyttävän makeita ja usein myös sangen edullisia.

– Banaanit ovat täynnä tärkeitä ravintoaineita, kuten B6-vitamiinia, C-vitamiinia, magnesiumia sekä kuituja. Ne ovat myös yksiä parhaimmista kaliumin lähteistä, ravitsemusterapeutti Lauren Harris-Pincus kertoo amerikkalaiselle Todaylle.

Kalium on tärkeää muun muassa verenpaineen säätelyssä sekä hermoston toiminnan tukemisessa.

Tutkimuksissa paljon kaliumia sisältävä ruokavalio on yhdistetty matalampaan verenpaineeseen sekä pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin sekä aivohalvaukseen. Eräs tutkimus keskittyi juuri tiettyjen hedelmien verenpainevaikutuksiin. Sen mukaan, että mitä enemmän banaaneja syöt, sitä pienempi on korkean verenpaineen riski.

Kaliumilla on myös keskeinen rooli elimistön nestetasapainon säätelyssä kehossa, ja se on tärkeä hien mukana menetetty elektrolyytti. Tämän takia urheilun jälkeen suositellaankin syömään juuri banaani.

Banaanin sisältämä kuitu tekee siitä hyödyllisen myös ruoansulatuksen kannalta. Prebiootit taas on yhdistetty parempaan ruoansulatukseen, immuunijärjestelmän toimintaan sekä sydän- ja verisuoniterveyteen.

B6-vitamiini ylläpitää yli 100 entsyymireaktiota ja se on keskeinen osa proteiiniaineenvaihduntaa.

Voiko banaanien syömisestä olla jotain haittaa?

Banaanit sisältävät sokerialkoholia nimeltään sorbitoli, joka saattaa aiheuttaa joillekin ihmisille ilmavaivoja ja ripulia.

Yleisesti ottaen ihmisen ruoansulatus kestää sorbitolia pienissä määrissä, joten suurin osa pystyy syömään banaaneja ongelmitta. 

Kypsissä banaaneissa on runsaasti myös hiilihydraatteja, jotka voivat aiheuttaa joillekin ilmavaivoja ja turvotusta. Reaktiot ovat kuitenkin hyvin yksilöllisiä ja kaikkien ruoansulatukselle banaanit eivät yksinkertaisesti sovi.

Katso myös: Näin valmistat banaanisiirappia banaaninkuorista

Näin valmistat banaanisiirappia banaaninkuorista 0:50
Älä heitä banaaninkuoria roskikseen! Kuorista voi nimittäin helposti valmistaa herkullista siirappia. Videolla esiintyy pääbaarimestari Liisa Lindroos Bar Bardemista.

Lue myös:

    Uusimmat